Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dynamiskt växande företagande ger mer välfärd för pengarna

Det är med stor glädje som vi, Sveriges och Västmanlands två ledande företags- och företagarorganisationer, noterar att näringslivet och dess frågor fortfarande är högt prioriterade hos kommunstyrelsen i Västerås.

Vi arbetar såväl opinionsbildande, näringspolitiskt som långsiktigt för att förbättra svenska företags villkor.

Det är stora utmaningar vi som region står inför. Trots att nyföretagandet i länet ökar, är andelen företagsamma rikets lägsta.

Vi har en ungdomsarbetslöshet som är bland de högsta i landet och när vi lyssnar på våra företagare ger dessa sammantaget inte företagsklimatet i länet särskilt högt betyg.

De Västmanländska företagen vill anställa och bidra till att få ner arbetslösheten. De vill växa och utvecklas och därmed starkt bidra till länets och Västerås framtida utveckling. Vi kan genom Västmanlands företagarpanel, där närmare 330 vd:ar i företag verksamma i Västmanland ingår presentera de av dem mest prioriterade och viktigaste frågorna för deras företagande.

Högst upp på listan står sänkta arbets-avgifter, minskat regelkrångel och reformerad arbetsrättslig lagstiftning. De har också en önskelista som är grunden för hur Västmanland och Västerås ska utvecklas positivt och öka vårt välstånd.

De vill se bland annat följande satsningar och prioriteringar:

w bättre kvalitet och mångfald i skolan,

w ökade satsningar på infrastruktur,

w kortare handläggningstider,

w högre fokus på serviceuppdraget och inte enbart myndighetsutövning,

w lägre kostnader för kommunal tillsyn, och

w fler privata initiativ inom offentlig sektor.

Vi behöver skapa ett bra företags- och företagarklimat i vår kommun så att företag utvecklas.

Företagarna och Svenskt Näringsliv är tillsammans med våra medlemmar beredda att ta sitt ansvar i detta. Vi ser fram emot en dialog med Västerås politiska ledning i hur vi skapar Västmanlands och ett av Sveriges bästa företags- och företagarklimat. Där politiskt mod, långsiktighet, dialog och samverkan är ledorden snarare än snabba quick fix, mer eller mindre uddlösa projekt och finansiering av dem och diskussioner kring formaliteter av genomförda undersökningar och rapporter än att ta tag i vad undersökningarna visar och lösa de faktiska problemen.

Företags- och företagarklimatet har avgörande betydelse för hur ett län och kommun utvecklar sig, både vad gäller sysselsättning, skatteintäkter och befolkningsökning. Den bästa medicinen för Västerås och länet är fler företags- och företagarvänliga politiker och fler otåliga och företagsamma medborgare.

Så till alla politiker – ta till er önskelistan från era företagare. Ge dem chansen att verka i ett län och en kommun som tar tillvara deras entreprenörskap. Det kommer att ge oss alla bättre förutsättningar och en ljusare framtid!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel