Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyr värme trots bra elavtal

Kjerstin och Åke Larsson i Irsta värmer sin villa med el. De hoppas på en mildare vinter i år.

Den nymoderna mässingslampan lyser upp vardagsrummet den här mörka oktobertorsdagen.Det är inte belysningen som kostar hemma hos Larssons utan uppvärmningen.

Så de vattenfyllda elementen går på sparlåga.Den egenbyggda villan från 1963 håller stadigt 20 grader inomhus tack vare termostaten.

– Vi försöker spara, säger Kjerstin Larsson, som är den som hanterar elräkningarna.

Något som inte varit jättekul senaste vintrarna – trots att de lyckligtvis haft ett bundet elavtal när de rörliga priserna skenat.

– Kvartalsräkningen i vintras gick på drygt 10 000 kronor ändå, säger hon.

När de byggde villan satte de in oljepanna. När oljan blev dyr bytte de till elpanna, som var ett ekonomiskt fördelaktigt alternativ.

För sju år sedan bytte de panna. Eftersom elpriset fortfarande låg på okej nivåer var det enklast att fortsätta med eluppvärmning, tyckte de.

– Hade pannan gått sönder i dag hade vi nog funderat på andra alternativ.

Men nu ligger de lågt. Dyr el ska ställas mot investeringskostnader och omaket att byta värmesystem.

– Om man ska installera nytt kan det också bli dyrt, säger Åke Larsson.

En liten tröst är att de länge haft ett hyfsat förmånligt elavtal. De band till priset 47 öre per kilowattimme här om året. På det ska förstås läggas skatt och moms. Men de ligger ändå med marginal under en krona kilowattimmen.