Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyraste stavmixern sämst

Kikärtsröran blir inte slät och smoothisen har hallonkärnor kvar.

Den ska ha hög kapacitet, vara greppvänlig och inte låta alltför högt och skränigt. Med en bra stavmixer i köket blir matlagningen lite enklare. Vi har testat sex stycken och en hög prislapp visar sig inte vara garanti för en bra produkt.

Fördelarna med en stavmixer är många. Du kan mixa, hacka och vispa utan att skapa en hög med disk. Den tar dessutom liten plats jämfört med exempelvis en blender eller en matberedare.

Daniel Lakatosz, finalist i Sveriges Mästerkock 2016, är en av dem som uppskattar enkelheten med en stavmixer.

– Jag använder den ofta till allt från såser till puréer, det är smidigt att kunna mixa direkt i kastrullen, säger han.

Vi har testat sex stavmixers som kostar från 350 kronor upp till 1 200 kronor. Bäst i test blir modellen MQ 725 från Braun. Den mixar snabbt och effektivt, har en greppvänlig design och är ensam i testet om att ha en barnsäkerhetsspärr.

– Det är viktigt att en stavmixer har hög kapacitet och får med sig allt in till kniven och att den har ett bra grepp, gärna med gummerad yta, säger Daniel.

Greppvänligheten skiljer sig åt, Braun och Philips ger ett mycket bra grepp medan till exempel OBH Nordica och Bosch är något hala. En bra modell ska också fungera för både små och stora händer.

Vi har testat kapaciteten

genom att mixa smoothie och hummus.

En slät smoothie fixar alla modeller i testet på cirka 30 sekunder, men den dyraste modellen från märket Bamix, lämnar lite fler hela hallonkärnor än de övriga. Kikärtsröran lyckas den inte heller med, det tar tid och allt blir inte slätt mixat. 

Även när det gäller användarvänligheten får denna modell en del minus, den går till exempel inte att ta isär vilket försvårar rengöringen och den är svår att greppa för dig med mindre händer. Med en prislapp på över 1 200 kronor hade vi förväntat oss mer.

Modellen från Coline blir bästa budgetval, för 350 kronor får du en funktionell stavmixer med god kapacitet.