Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrt för rastlös chaufför

En 45-årig lastbilschaufför från Örebro län får böter för att han inte tagit de raster han ska.

Chauffören stoppades av Västmanlandspolisen den 15 januari sedan flera yrkeschaufförer ringt polisen och berättat om ett lastbilsekipage som kördes vårdslöst på E18.

Trafikpolisen stoppade 45-åringen utanför Västerås och kontrollerade först chaufförens nykterhet som var utan anmärkning. Därefter kontrollerades uppgifterna i färdskrivaren.

De visade att chauffören vid åtminstone åtta tillfällen kört alldeles för länge utan rast. Lagen säger att man får köra maximalt fyra och en halv timme, därefter ska man ha en sammanhängande rast på 45 minuter, alternativt kan man under körpasset ta en 15-minuters och en 30-minutersrast.

Chauffören hävdade att det måste vara tekniskt fel på färdskrivaren, alternativt att han själv gjort något fel när han hanterat den.

Tingsrätten finner dock att det inte varit något fel på färdskrivaren, och att chaufförens uppgifter om att han gjort fel motsägs av att han gjort rätt vid ett stort antal tillfällen.

Därför blir det böter - 10000 kronor - för att inte ha tagit föreskrivna raster.