Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

E-böcker en dyr historia för bibblan

Utlåningen av e-böcker ökar i raskt takt. Tjänsten börjar bli en dyr historia för Västerås stadsbibliotek.

E-böcker står fortfarande för en väldigt liten del av Stadsbibliotekets totala utlåning, ungefär 1 procent. Men i takt med att e-böckernas popularitet ökar ställer de till problem. Orsaken är att varje enskilt e-bokslån kostar biblioteket 20 kronor.

Hittills i år har Stadsbiblioteket registrerat drygt 4 000 utlån, en siffra som troligen fördubblas till årsskiftet. Då skulle kostnaden bli ungefär 160 000 kronor, en ökning med flera hundra procent jämfört med hur det såg ut för några år sedan.

–E-böcker är fantastiska på många sätt. Men i nuläget marknadsför vi inte vår utlåning eftersom kostnaderna skulle öka för mycket, säger enhetschef Eva Matsson.

Andra bibliotek har liknande erfarenheter. Intresseorganisationen Svensk biblioteks-förening för en dialog med företaget som säljer utlåningstjänsten till svenska bibliotek. Men positionerna är låsta och fortfarande återstår många frågor att lösa kring ersättning, utbud och upphovsrätt.

I väntan på ett nytt avtal har landets bibliotek använt olika strategier. Några bibliotek har satt ett tak för antalet utlån och när taket är nått kan ingen längre låna e-böcker.

Stadsbiblioteket i Västerås har valt att införa begränsingar, i nuläget går det bara att låna tre e-böcker i veckan. Eva Matsson tror att de behöver göra mer.

– Vi vill gärna ha kvar den här tjänsten men det betyder sannolikt att vi får införa ytter-ligare begränsningar. Alternativet är att vi får spara inom andra områden av biblioteks-verksamheten.