Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

E-strateg: Mer än bara hemsida för Västerås

Läser man Piratpartiets artikel den 30 juli får man uppfattningen att Västerås hemsida kostat enorma summor. Så är inte fallet. Det som däremot skett är att ett stort arbete gjorts bakom kulisserna, långt bakom kommunens hemsida. Talar vi bara en hemsida är jag helt enig med det som anges i artikeln, den kostnaden är och ska vara väsentligt lägre.

För att förstå vad som skett kan man inte bara ha ett IT-perspektiv utan det handlar om hur Västerås i framtiden ska klara av sitt uppdrag att tillhandahålla god service till medborgarna. Då måste färre medarbetare klara av att serva flera medborgare. Fokus är att kunna arbeta ännu effektivare och där är IT en viktig möjliggörare.

Kommunen har satsat på kompetensutveckling, tagit fram gemensamma arbetsätt och metoder för att arbeta med verksamhetsutveckling med stöd av IT. Utvecklingen sker för att rusta för framtiden samt att vara en attraktiv arbetsgivare.

En kommun som Västerås har 200 olika IT-system som ska samverka. En hel del av dessa system ska samverka och utbyta data med ett stort antal externa system från främst våra stora myndigheter. Detta bildar grunden för hur kompetent hemsidan blir.

Ett exempel på detta är ”Ansökan om boendeparkering” där den sökande anger personnummer och fordonets registreringsnummer på hemsidan.

Bakom kulisserna kontrollerar e-tjänsten om det aktuella personnumret är mantalsskriven på en giltig adress samt om den sökande är registrerad ägare till fordonet. Stämmer uppgifterna är det klart. Enkelt tack vare de bakomliggande kopplingarna som medger kontroll.

När det gäller IT-utvecklingen i Västerås har vi i olika sammanhang förklarat att vi ser positivt när det gäller programvara på öppen källkod. Ännu viktigare är dock att kommunerna i större utsträckning arbetar för att ta fram gemensamma lösningar. På det området har SKL, Sveriges kommuner och landsting, ett antal intressanta projekt där Västerås deltar.

När jag tittar i backspegeln på IT-utvecklingen i Västerås stad ser jag ett målmedvetet arbete under långt tid som lagt grunden för konsolidering och standardisering. Det som skett nu de senaste åren har även gett kommunen färdighet och förmåga att utveckla verksamheten med IT både för intern effektivitet och tjänster för boende, besökare och företag.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel