Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Edström (MP): Fler och billigare bostäder med färre p-platser

Magnus Edström, kommunalråd (MP), är den som tog initiativ till parkeringsprogrammet. – Det helt övergripande motivet är att öka bostadsproduktionen, säger han.

Byggherrar har krav på sig att tillhandahålla p-platser i relation till den byggda kontors- eller bostadsytan. Det är det kravet man vill justera nedåt.

– P-platser är väldigt kostnadsdrivande, eftersom det ofta blir fråga om underjordiska garage och det är extremt dyrt, säger Edström.

När inriktningen nu är att staden ska förtätas med bostadsplaner för såväl Klippans parkering som Bryggargården gäller det att underlätta för bostadsbyggandet.

– Men vi ska över huvud taget inte röra det antal p-platser vi har i dag. Parkeringsprogrammet är helt och hållet framåtsyftande.

Bäst vore, menar Edström, om man som bonus till det nya p-programmet fick en beteendeförändring, att f ärre väljer att köra egen bil.

Men om bilägarna ska ”betala vad det kostar att parkera” måste det väl bli dyrare för dem som ändå har bil?

– Inte självklart. För som det är i dag har vi faktiskt för många parkeringsplatser och kostnaden för överutbudet smetas ju ut på alla. Framför allt är det ju orättvist att de som inte har bil får vara med och betala.

Enligt Edström har Malmö redan genomfört ett liknande p-program. Där sneglar man på nästa steg: att helt slopa kravet på nya p-platser vid nybyggen.Jan Pargell