Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Effekten blev symbolisk

Att släcka ljuset under en timme på lördagskvällen gav små utslag i Mälarenergis elmätningar.

Annons

- Vi mäter ju på högspänningssidan och där märktes det knappt, säger Stefan Persson vid Mälarenergis driftcentral och fortsätter:

- Om man hade mätt på lågspänningssidan, så hade det kanske visat sig tydligare. Efter förra årets Earth hour frågade vi Västerås stad om vi skulle sätta upp en mätpunkt för lågspänningen någonstans i Västerås, men vi fick inget svar.

Det vill säga; Det samlade bortfallet av så många lampor som släcktes samtidigt under Earth hour 20.30-21.30 på lördagen var inte stor nog jämfört med Mälarenergis normala elleverans att ge mer än mycket små variationer.

Elen levereras i högspänningsnät som sedan transformeras ner till den lågspänning (230 volt i vanliga uttag för belysning, 400 volt för spisar och andra vitvaror) som används i hushållen.

Mälarenergis driftcentral håller koll på högspänningen så den går ut ordentligt till alla abonnenter som har Mälarenergi som elnätföretag - KAK-området, Hallstahammar, stora delar av Västerås kommun och en mindre del av Enköpings kommun.

Där är Mälarenergi elnätföretag och sköter därmed infrastrukturen och säkrar elleveranser oavsett vilket företag hushållen valt som elhandelsföretag.

Stefan Persson framhåller dock att det viktigaste med manifestationen inte var att spara el:

- Det viktigaste var ju att det märktes och att det blev en manifestation. Det blev ju faktiskt mörkt på många håll.

Under Earth hour - 20.30-21.30 lördagen den 27 mars - kom en del samtal till Mälarenergis driftcentral. Men inte från folk som undrade varför det var så mörkt:

- Flera hörde av sig och undrade varför det inte slocknade på deras område. Men vi kan ju inte släcka ner överallt, det hade varit farligt. Industrier som är igång kan heller inte stänga av sin verksamhet.

Stefan Persson är nöjd med resultatet - trots att det som sagt inte ledde till stora elbesparingar:

- Det här var något som folk uppmärksammade, det är positivt.