Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Effektiv pålitlig stat en källa till framgång

Renoverad nordisk modell lyfts åter fram som föredöme.

Annons

Den välrenommerade tidskriften Economist framställer i en längre artikel de nordiska länderna som nästa supermodell för världen.

Det handlar då om att alla nordiska länder efter tidigare kriser har stats-finanserna i god ordning. Offentliga utgifter har minskat, skatterna sänkts och nya marknader öppnats för konkurrens. Den svenska friskolemodellen skulle ha få marknads-gurun Milton Friedman att känna sig mer hemma i Stockholm än det mer reglerade Washington DC.Det är intressant att se den egna regionen beskriven för läsare över hela världen. Economist berömmer finska skolsystemet, danska arbetsmarknadsmodellen, pensionsreformer, svenska musikexporten, att många kvinnor yrkesarbetar och öppenhet för ny teknik.Minoritets- och invandringspolitiken lyfts dock fram som ett framtida problem och Economist använder det laddade uttrycket massinvandring. Omvärlden kan också läsa om före detta minister Nyamko Sabunis inte särskilt omdömesgilla förslag om obligatoriska gynekologiska tester på tonårsflickor för att bekämpa kvinnlig omskärelse.

Economist brukar före- språka marknadsekonomi, låga skatter och personlig frihet. Det märks också här. Ytterligare skattesänkningar och avregleringar förutspås om de nordiska länderna fortsatt ska kunna ligga i framkant.

Men samtidigt erkänns de starka jämlikhetsidealen i Norden. Inkomstskillnader är även efter kris-bekämpningen mindre än på andra håll. De offentliga utgifterna och skatterna förblir höga, men inte längre unikt höga.Kan då denna ”super-modell” exporteras till andra länder? USA skulle behöva få ordning på statsfinanser och pensions-system. Sydeuropa behöver avregleras och få bättre skattemoral.Också i Sverige finns tron på det egna samhället som föredöme. Svenska lagar och attityder ska gärna exporteras. Det är en jämförelsevis god och inkluderande nationalism. Andra ska inte hållas borta utan bli mer som vi.Men det kan vara lättare sagt än gjort för andra att kopiera modellen. Economist pekar på tilliten mellan människor och mellan stat och medborgare.

Det finns en grundläggande tro att fler än den egna familjen är att lita på. Myndighetsföreträdare förväntas göra sitt bästa och inte ta mutor.

Den inställningen sparar resurser genom minskad misstro. Kontroller behöver (eller borde åtminstone inte behöva) vara lika omfattande och kontrollanterna gör sina jobb.Den här inställningen har gamla anor. Delstater i USA med många ättlingar från Norden anses fungera väl och ”Nordenamerikaner” tror oftare än amerikanen i genomsnitt att de flesta är att lita på.Tilliten kan vara svår att både värna och exportera, men framstår som nyckeln till den nordiska ”super-modellen”.

Annons