Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter rasistiska inläggen: Partitoppen kräver att SD-politikern tar timeout

Sverigedemokraten, Katarina Broman, anser att muslimer är nazister. Nu tvingas hon ta timeout. "Det är absolut inget partiet står bakom", säger Maria Liljedahl, gruppledare i landstingsfullmäktige.

Annons

Bloggen "Inte rasist, men..." har lagt upp skärmdumpar från olika sociala medier där ersättaren i landstingsfullmäktige, Katarina Broman, bland annat sprider antisemitiska myter.

Läs också: Sd-politikern om rasistiska tweeten: "Det var ett skämt"

Läs också: Landstingspolitiker: "Muslimer får sitt sinne för humor...

Sverigedemokraternas gruppledare i landstinget, Maria Liljedahl, har inte sett partikollegans påståenden på sociala medier, men får delar av dem upplästa via telefon på fredagsförmiddagen.

Hur ser du på påståendena?

– Det här är absolut inget som partiet står bakom. Det är väl något som hon har skrivit som privatperson, säger oppositionsrådet.

Spelar det någon roll?

– Jag har svårt att kommentera när jag inte har hela bilden klar för mig. Det kan ju vara något som skrivits och ryckts ur sitt sammanhang och då kan det kan det verka väldigt galet. Men visst, som jag sa, det är inga åsikter som partiet står bakom. Verkligen inte, säger hon.

Via mejl på eftermiddagen meddelar Maria Liljedahl att partikollegan uppmanas att ta timeout.

– Med anledning av Katarina Bromans kommentarer på olika forum på nätet har jag försökt att kontakta henne och har nu via mail bett henne att ta en timeout i hennes politiska uppdrag till dess att partiet internt har hanterat ärendet.

– Vi anser inte att hennes kommentarer är förenliga med partiets ståndpunkter och kan inte stå bakom hennes kommentarer.

Vad händer med Katarina Broman nu?

– Jag kan inte här säga vad det här leder till. Det är medlemsutskottet som i så fall avgör, om det blir en anmälan, säger hon.

Ann-Christine From Utterstedt, SD:s gruppledare i kommunfullmäktige, har inte heller tagit del av påståendena när vlt.se kontaktar henne. Hon anser att partikollegans åsikter är anmärkningsvärda.

– Så skulle jag aldrig uttrycka mig. Om det sedan görs som privatperson eller inte spelar ingen roll. Man företräder partiet oavsett, säger hon.

Skadar det partiet ?

– Partiet står inte bakom det här. Och om det inte följer kommunikationsplanen så skadar det partiet, ja, säger hon.

VLT har sökt Broman efter beskedet om att partiet vill att hon ska ta time out, men utan framgång.

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare – och du kan skräddarsy ditt nyetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.