Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter skogsbranden: Skogsbolag förlorade mot försäkringsbolag i tvist om ersättning

 
Stora skogsbranden i Västmanland
Visa alla artiklar

AB Karl Hedin, med säte i Fagersta, har förlorat en tvist mot Dalarnas försäkringsbolag i tingsrätten. Tvisten gällde värderingen av AB Karl Hedins skog i Fagersta, Norbergs och Surahammars kommuner som förstördes i branden.

Den 31 juli 2014 utbröt den stora skogsbranden i Västmanland . Den utvecklade sig till den största skogsbranden i Sverige sedan minst 60 år; 13 800 hektar skog brann ner, 25 byggnader brann ner eller brandskadades, en människa omkom, flera skadades och i ett skede var över 1 200 människor evakuerade.

Läs också: Kravet efter skogsbranden: 277 miljoner

En del av den skog som förstördes – partier i trakterna av Virsbo, Surahammars kommun, Högfors, Norberg och Ängelsberg, Fagersta kommun – tillhörde AB Karl Hedin.Bolaget hade skogen försäkrad hos Dalarnas Försäkringsbolag.

Efter skadan uppkom tvist mellan skogs- och försäkringsbolaget om vilken princip som skulle gälla för ersättning av skadan.

I försäkringsbrevet fanns villkor där det framgick att en fullvärdesförskring "betyder att egendomens hela värde, beräknat enligt skadevärderingsreglerna i avsnitt 10, är försäkrade."I avsnittet 10 framgick "Vår gällande prislista för värdering av skogsskador finns på vår webbplats... ... Skada på skog värderas enligt vår gällande prislista för värdering av skogsskador".Kruxet var att marknadsvärdet på skogen som förstördes av skadan uppgick till 113 miljoner kronor. Men enligt prislistan värderades den endast till drygt 70 miljoner.Dalarnas Försäkringsbolag ersatte Karl Hedin med drygt 70 miljoner kronor.

AB Karl Hedin ansåg att skogen skulle ersättas enligt hela värdet eftersom man tagit en "fullvärdesförsäkring".Försäkringsbolaget ansåg att bolaget ersatt skadan enligt försäkringsvillkoren, vilka angav att det visserligen rörde sig om en fullvärdesförsäkring, men där skada på skog ersätts enligt den prislista som då gällde.Man kunde inte enas och AB Karl Hedin stämde Dalarnas Försäkringsbolag inför Falu tingsrätt i ett tvistemål.Falu tingsrätt går nu i en dom på Dalarnas Försäkringsbolags linje och skriver att "försäkringsvillkorens ordalydelse är klar och tydlig". Visserligen är det fråga om en "fullvärdesförsäkring" men i villkoren var det också tydligt att "skada på skog värderas enligt gällande prislista".Rätten ansåg inte heller att det var oskäligt att tillämpa prislistan; AB Karl Hedin är ett förhållandevis stort bolag som företrätts av en försäkringsförmedlare. Eftersom AB Karl Hedin förlorat ett tvistemål i domstol måste Karl Hedin betala Dalarnas Försäkringsbolags advokatkostnader och övriga rättegångskostnader; 585 000 kronor.