Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter tuffa år – nu ska det satsas

Tio miljoner till ett beroendecentrum, fler operationer av överviktiga och tio miljoner till en forskningsfond.

Det talades om många satsningar när landstingets politiska majoritet (M, FP, C, MP, KD och Sjukvårdspartiet) berättade om sina budgetplaner.

Förutom ovannämnda punkter ges exempelvis vuxenpsykiatrin 2 miljoner extra och 50 miljoner kronor reserveras för investeringar i Sala lasarettsområde.

Hur kommer det sig att ni kan satsa pengar när vi hört så mycket om besparingar de senaste åren?

– Det finns alltid diskussioner om att rationalisera och effektivisera inom organisationer. I takt med att det finns utrymme gör vi också investeringar, säger landstingsstyrelsens ordförande Tomas Högström (M).

Prioriteringskravet som var satt till 150 miljoner sänks med 70 miljoner, från 150 miljoner. Landstinget Västmanlands driftbudget beräknas till nästan 6 miljarder nästa år.

Ett annat förslag i den ekonomiska planen är att undersöka om Kvinnokliniken vid Köpings närsjukhus kan läggas ut på entreprenad. Oppositionslandstingsrådet Denise Norberg (S) oroas av detta.

– Det framkommer inte varför, utan bara för att privatisera och stycka sönder landstingets verksamhet.

Hon är rädd att majoriteten förbereder för att annan somatisk vård och specialistvård på lasaretten också privatiseras.