Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efterlängtat fokus på hedersförtrycket, L

Integrationspolitiken vässas.

Integrationsfrågan har fått en mer central plats i den politiska debatten. Liberalerna vill gärna framstå som det parti som på det här området tänker före och längre än andra. Det är utmärkt att hedersförtrycket lyfts fram i det nya integrationspolitiska programmet.

Få lär höja på ögonbrynen åt att L vill att fler myndigheter och kommunala förvaltningar ska placeras i utsatta områden. Obligatorisk samhällsorientering för nyanlända om demokrati och jämställdhet, och lägre ingångslöner, är inte heller särskilt kontroversiellt.

Till de mer omstridda förslagen hör, inte minst internt i partiet, att stoppa nya religiösa friskolor och hindra de befintliga att utöka antalet elever. L vill även att fler utländska medborgare som begår grova vålds- och sexualbrott, samt hedersrelaterade brott, ska kunna utvisas.

En nationell kartläggning över hederskulturen föreslås, likaså att insatserna mot hederskulturen stärks och permanentas.

En liberal feminism som tar avstånd från kulturrelativism spelar en viktig roll.

Kvinnor och hbtq-personer i förorter har vittnat om ökad otrygghet, och engagemanget för dessa frågor har hittills varit svalt vänsterut i partipolitiken. En liberal feminism som tar avstånd från kulturrelativism spelar här en viktig roll. Att hederskulturen är utbredd råder det inga tvivel om, men det krävs uppdaterade kartläggningar och kontinuitet. I mångt och mycket handlar det om att inte göra skillnad på barn och barn.

Tidigare i år visade det sig att många minderåriga flyktingflickor placeras med sina äldre män, vilket innebär att våra myndigheter i praktiken accepterar barnäktenskap. Här måste samhället sluta se mellan fingrarna.

Vi har inte förmått eller velat hantera en rad målkonflikter som uppstått, medger Liberalernas integrationspolitiske talesperson Fredrik Malm. Partiets tidigare profiler som Mauricio Rojas och Nyamko Sabuni fick omfattande kritik för "hårdare tag" i integrationspolitiken. Erik Ullenhag som därefter tog över integrationsfrågan har också fått kritik – men för att ha duckat för problem.

Det är klokt av L att välja väg. Eller snarare göra en U-sväng, och ta vid där Nyamko Sabuni klev av.