Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Egen och imponerande Grease

Den som missat Grease-kopian High School Musical behöver inte längre hänga läpp, Västerås kulturskolas premiärföreställning av Grease bevisar nämligen att hjärta och själ alltid vinner över en stor budget.

Med orkester, kör, dansare, skådespelare och rekvisita återgav de unga talangerna musikalen på ett eget och imponerande vis.

En av de saker som skiljer sig från originalet är dialogen mellan gängen T-Birds och Pink Ladies. Med samtida ungdomsparlör som grund för replikerna blir det ibland lite vulgärt och man bekymrar sig för hur äldre familjemedlemmar i den fullsatta salen ska reagera.

Ingen verkar dock falla till marken av chock och oron avtar när språket späds ut med humor, premiärnerver och kontrasterande referenser som Doris Day, Svampbob Fyrkant, drive in-bio, Skansen och McDonalds. Handlingen i sig har dessutom flyttats från amerikansk tonårsrevolution till svenskt folkhem men intresserar sig fortfarande för de existentiella frågor som präglar tonåren.

Ytterligare en positiv avvikelse från originalet är förändringen i karaktärerna då Danny är mindre naiv, Sandy aningen blygare och Rizzo snäppet tuffare.

För övrigt speglar kvinnorollerna det hårda klimatet i samhället när de riskerar en ”Alvedon i Colan” eller förväntas ”ge sin högra tutte” för en tur i The Greased Lightning.

Trots att viktiga ämnen som dessa svischar förbi är det genom svensköversatta versioner av bland annat You’re The One That I Want och Hopelessly Devoted To You som ensemblen håvar in flest applåder. Med en återväxt av talanger som dessa kommer Västerås kulturliv definitivt att avancera som en oljad blixt.