Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Egen tid - vad är det?

Småbarnsmamman Anneli Nolander tror att hennes liv speglar ungefär det som andra småbarnsföräldrar har. Det finns inte någon egentid.

Annons

”Ok. Hämtar som sagt Alicia kl 11 om du vill att hon oxå ska vara med. O Mollie sover lunch vid 12. Men om vi gör intervjun först o tar korten efter hämtningen. El så hör jag med Johan om han kan hämta Alicia o komma hem med henne ...”

Så här börjar bokningen av intervjun med Anneli Nolander. En intervju som ska handla om egentid, och hur olika den kan se ut i olika faser i livet.

Den första augusti flyttade familjen Nolander-Åsberg in i en villa på Hökåsen.

Sambon är resande säljare för Dafgård och kommer hem mellan klockan 16 och 17.30.

Familjen består också av Alicia som fyller fyra år i november och Mollie, som blev ett i juni. Två katter hör till gänget.

– Jag har precis börjat jobba 75 procent efter ett och ett halvt års föräldraledighet.

Anneli Nolander jobbar som undersköterska på ortopeden i Västerås. En hektisk arbetsplats.

– Jag tror att jag och min sambo har väldigt olika behov av egentid. Han får stunder under sin arbetsdag där han får vara ensam och tycker om att mysa med oss när han kommer hem.

– På min fritid längtar jag efter att bara få gå iväg en halvtimme. Kanske springa en vända.

Ett sätt att inte bara vara mamma är att sälja plast på plastpartyn. Det är kul.

En ledig dag börjar ofta vid 7–8-tiden på morgonen. Då är båda barnen vakna, och det är fullt upp med frukost och påklädning.

Förmiddagen brukar gå åt till inomhussysslor som disk, tvätt, ge katterna mat, plocka undan.

Vid halv tolv äter Mollie mat, då brukar storasyster också äta lunch. Efter maten söver Annelie Mollie.

– Nu är storasyster så stor att hon leker med kompisar ibland. Då kan jag välja att också sova den timmen. Ibland bara sätter jag mig bara i soffan och spelar ett dumt spel på mobilen.

Eller bara glor. Tittar på en film.

Småbarnsmammegnäll?

Nej, inte alls. Anneli tycker det är intressant att prata om tid. Hon tror att hennes vardag väl speglar den för många andra.

– Har det varit bråkigt mellan syskonen är det skönt att till exempel åka och handla själv. För det mesta gör vi allt sådant tillsammans.

Storasyster somnar vid 19.30–20.00.

Då blir det några timmars vuxentillvaro på kvällen, om ingen somnar i soffan vill säga.

– Vissa dagar när man sovit bra och är på bra humör, då tar man dagen som den kommer. Och njuter av den lilla egentid som dyker upp. Andra dagar orkar man bara inte, jag brukar bryta ihop när min sambo kommer hem. Bara sätta mig och gråta och rensa ut.

Vad längtar du mest efter att göra när barnen blir större?

– Träna! Och att kunna resa ut i världen igen.