Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Egyptens svåra väg

Alla drar vi en lättnadens suck att Kairos torg inte blev Pekings blodbad. Arméns balans är världsunik. Nu skanderar Egyptens unga twitter-elit liksom västjournalisten att demokrati skall införas direkt. I allt biståndsarbete ställer Sverige krav på demokrati, men demokrati är läran om 51 procent.

Det kan betyda förtryck av 49 procent. Vi får inte glömma, att bland Nil-dalens fattiga 60 miljoner kostar kanske en röst 50 kronor. Eller som vid Irans omstörtning där en röst bara kostade garantin av ett fint liv efter detta. Det var fattiga lantarbetare som bildade Revolutionsgardet i Teheran.

I Kairo blänkte faran till när kamelryttare stormade in på Tahrir-torget. Omformandet av Egypten måste starta med verklig yttrandefrihet och en garanti för sekulärt samhälle. Förmodligen måste armén – som i Turkiet – garantera detta under lång tid. Frågan är, hur detta sker utan att en ny Mubarak föds.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel