Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekonomisk och kulturell isolering fel väg att gå.

Ekonomiska sanktioner uppnår sällan sina syften. Om det är fel att ekonomiskt isolera Gaza kan det inte vara rätt att ekonomiskt isolera Israel.

Annons

Nu får deltagarna i Ship to Gaza möjlighet att ge sin version av vad som hände. Under några dagar har Israel varit ensamt om information som släppa bilder och filmer av hur soldater attackeras. Professor Mattias Gardell anklagar Israel för överlagt mord, och hävdar att konvojen enbart hade fredliga syften. Här har dock flera frågetecken väckts, främst om den turkiska organisationen IHH som spelade en stor roll för Ship to Gaza. Den står inte på några terroristlistor, men har bland annat i en rapport för det danska Utrikespolitiska institutet anklagats för att ha deltagit eller uppmuntrat våldsaktioner och stött radikala islamistiska grupper.

De här frågetecknen gör ingen skillnad i grundfrågan om Israel bör häva eller lätta på blockaden av Gaza, men de kan påverka synen på vilka syften deltagarna i Ship to Gaza hade. USA har under president Obama skärpt tonen mot Israel när det gäller bosättningar på Västbanken och i östra Jerusalem. Men den här gången är tonen mildare. Vicepresident Biden framhåller att Israel borde lätta på blockaden, men var i sin fulla rätt att i dagsläget stoppa den blockadbrytande båten för att vara säker på att inga vapen smugglades in i Gaza.

USA prioriterar nya fredsförhandlingar och stopp för bosättningarna. Det kan bli svårare att uppnå om den i sig berättigade kritiken mot Israels övervåld i stoppandet av båtarna gör att fredsförhandlingarna åter går i stå. Det skulle i sin tur gynna de mest oförsonliga krafterna på båda sidor, som islamisterna i Hamas och de nationalistiska bosättargrupperna i högerpartierna i Israel.

Så kalabaliken kring Ship på Gaza har inte gjort president Obamas försök att lägga om USA:s politik med mer krav också på Israel lättare. Bosättningarna är också en mer irreversibel process än Gazablockaden. Ju fler de blir, desto svårare är de att avveckla i ett fredsavtal. Därför är ett riktigt stopp för nya bosättningar trots allt högre prioriterat än kravet att att få Israel att avbryta blockaden av Gaza.

Ett annat frågetecken gäller relationerna mellan Israel och Turkiet. Alla dödade hade turkisk anknytning. Den turkiske premiärministern Erdogan har använt hårda ord, men hittills har Turkiet avstått från att frysa kontakterna med Israel. Här passar utrikesminister Carl Bildt åter på att poängtera de nära och goda förbindelserna mellan Sverige och Turkiet. En radikal turkisk kursändring, som kan ha stöd bland det regerande partiets mer islamskt sinnade väljare, skulle få allvarliga konsekvenser.

EU och Sverige bör ändå fortsätta kräva att Gazablockaden upphör. Den leder till mänskligt lidande utan att verka rubba Hamas grepp över Gaza. Ekonomiska sanktioner i stor skala är sällan effektiva. Därför ter sig kraven på att i stor skal införa sanktioner mot Israel bakvända. För om det är fel att isolera Gaza, varför skulle det då vara rätt att isolera Israel? Oppositionsledaren Mona Sahlin har också avvisat de kraven och i stort ställt sig bakom regeringens agerande.

Någon symbolisk åtgärd i sammanhang där Israel i dag har en gynnad ställning kan kanske tänkas, men som arbetsmetod vore en mer systematisk ekonomisk och kulturell isolering fel väg att gå.