Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekonomistudenter får ABB-stipendium

I samband med Exjobbsdagen delade ABB och Mälardalens högskola (MDH) för tredje gången ut ABB:s Robotikstipendium till minne av Björn Weichbrodt, den elektriska robotens fader.

Annons

Stipendiet gick i år till Fredrik Mälberg och Adam Zylberstein, studenter på MDH, med examen från Master´s programme in International Marketing, skriver ABB i ett pressmeddelande.

Stipendiet tilldelas MDH-studenter och är på 25 000 kr årligen och kommer att delas ut till olika kandidater under ytterligare två år.

Adam Zylberstein och Fredrik Mälberg tilldelas stipendiet för magisteruppsatsen – Ensuring public acceptance of robotic technology – A study exploring the determinants of robotic acceptance.

Motivering

Examensarbetet är väl strukturerat, har hög grad av vetenskaplig förankring inom ekonomisk vetenskap och samtidigt hög samhällsrelevans, genom att den studerar robotik som något som gradvis integreras i våra liv. Med en empirisk studie av 514 konsumenter från olika länder analyserar författarna vikten av säkerhet och människors behov av robotik från ett marknadsföringsperspektiv. Slutsatserna är av relevans för ABB:s enhet Robotics som strävar efter att vara en aktör med stark matchning mot både sin direkta marknad och sin snabbt växande bransch. Utöver en uppsats i ett högaktuellt ämne har Adam Zylberstein och Fredrik Mälberg presenterat arbetet på ett nyanserat, övertygande och intresseväckande sätt.

– Med stipendiet vill ABB inspirera unga att vara med och utveckla robotikområdet till nya nivåer. Vi på ABB får stor inspiration av studenternas empiriska studier samt tankar kring vikten av säkerhet och människors syn på robotik. Det är ett mycket spännande och intressant område för hela samhället”, säger Dennis Helfridson, chef för ABB:s robotverksamhet i Sverige.