Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I samband med sommar, sol och värme så ökar också risken för bränder i skog och mark.

Annons

Under sommarperioden utfärdar SMHI sedan många år allmänna varningar när det är stor brandfara och de förmedlas bl.a via radions P1 och SMHI:s hemsida, www.smhi.se under varningar.

Brandriskprognoserna grundas på datorberäkningar som har utvecklats i samarbete med Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB). Beräkningar görs dagligen och de tar hänsyn till den rådande markfuktigheten samt förväntad nederbörd, temperatur, vindhastighet och luftfuktighet. Prognosen presenteras i form av en detaljerad karta och den visar brandrisken under eftermiddagen med förväntad nederbörd fram till klockan 20. Skalan på kartorna löper från 1 till 5 samt E där 1 betecknar mycket lite risk och 5 mycket stor risk.

E betyder extremt stor risk för skogsbränder. Prognoserna utgör sedan bland annat underlag för utfärdande av eldningsförbud. Den senaste tidens torra och varma väder över framförallt södra Sverige har medfört att det nu är mycket torrt i markerna, t.o.m extremt torrt, i framförallt Skåne och upp längs Östersjölandskapen och runt Mälarområdet samt över Öland och Gotland. Om du är osäker på brandrisken i ditt område, kontakta räddningstjänsten i kommunen för besked om du kan elda eller inte.