Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elev nekades följa med på klassresa

Sommarlovet närmar sig. De flesta klasser har sommarfester och åker på härliga klassresor. Men en elev i Västerås nekades att följa med till Gröna Lund. Anledningen: eleven hade inte sålt några kakor.

I går fick en mamma i Västerås ett hjärtskärande telefonsamtal. Hennes barn, som går på Entréskolan, ringde i förtvivlan, på grund av att barnet hade blivit nekat att följa med på klassens resa till Gröna Lund. Klassföräldrarna tyckte inte att eleven hade samlat in tillräckligt med pengar.

– Jag skulle vilja kalla det utfysning och mobbning, säger elevens mamma och fortsätter:

– Vi sålde kakor tillsammans men när mitt barn skulle lämna in beställningen visade det sig att det var för sent och den blev inte inskickad tillsammans med de andra elevernas beställningar.

Det var när det visade sig att klassens pengar inte räckte till alla som beslutet togs att den elev som inte hade samlat in tillräckligt med pengar inte skulle få följa med, enligt mamman.

Dessutom säger hon att hon inte har fått ta del av några informationsbrev eller mejl från klassföräldrarna och därför inte visste vilka datum det var som gällde för kakförsäljningen.

– Jag visste inte ens om att det fanns klassföräldrar i klassen. Jag tycker att de ska försöka sätta sig in i min situation. Vad skulle de göra om det var deras barn det handlade om? Jag skulle vilja fråga dem om de tycker att det är okej att frysa ut någon på det här sättet, säger elevens mamma.

Efter påtryckningar från mamman har klassföräldrarna gått med på att eleven får åka med om tågresan, inträde och åkband betalas på egen hand.

– Om det slutar med att det blir så kommer jag att betala det för mitt barns skull. Men jag tycker inte att det är rätt, för de utövar någon sorts mobbning. Jag tycker att alla kanske kan lägga 20 kronor var så att pengarna räcker till så att alla kan få följa med till Gröna Lund.

Grundskolenämndens ordförande Vicki Skure Eriksson:

– Det låter som en jätteolycklig situation. I sådana fall bör det vara klarlagt från första början vad det är som gäller. Det här är ett väldigt olyckligt agerande. Alla bör ha möjlighet att få följa med.

Entréskolans skolchef Anna-Maria Furustig beklagar situationen och tänker erbjuda mamman att skolan betalar resan så att eleven har möjlighet att följa med till Gröna Lund.

– Det är synd att det ska bli så här. Vi måste bli tydligare gentemot föräldrar i fortsättningen. Även om man inte har varit med och samlat in pengar så ska alla inkluderas, säger Anna-Maria Furustig.

VLT försökte i går förgäves få tag på klassföräldrarna för en kommentar.