Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever förgiftade kaffe och gillrade dödsfälla

Två lärare hamnade på akuten efter att de druckit kaffe som tillagats av en elev på skolan. Sedan september har den privata gymnasieskolan Design Construction College gjort tre polisanmälningar varav en gäller mordbrand.

Annons

Elever har förgiftat lärarnas kaffe, startat en brand och skruvat sönder ett trappsteg som gjort att en elev fallit tre meter.

– Det stämmer. Det här är väldigt olyckligt och helt meningslöst. Vi har en del elever som försöker förstöra både för sig själva och andra, ibland får de med andra också, men det är ett par av dem som driver på, säger skolans rektor Eva Stormgaard.

Den senaste månaden har DCC-gymnasiet på Stora gatan gjort tre polisanmälningar. Det är på byggprogrammet med lokaler på Stenbygatan som stökigheterna inträffat. Skolan har sedan i vintras vid flera tillfällen skickat hem eleverna samt stängt av elever.

– Det här är arbetsmiljömässigt farligt och jag anser att det är skolans och samhällets ansvar att reagera i sådana här situationer, säger Eva Stormgaard.

– Enligt polisanmälan som kom in den 27 september ska personerna känt obehag i samband med att de druckit kaffe. Vi har skickat prover för teknisk analys, berättar Johanna von Wovern, pressekreterare vid polisen.

Dessutom har en elev skadats efter att ha fallit tre meter från en sönderskruvad trappa.

– Tack och lov var skadan inte allvarlig, men det här visar hur farligt det kan vara. Det är viktigt att vi utreder det här, säger Eva Stormgaard och fortsätter:

– De här eleverna behöver egentligen hjälp.

Västeråspolisen fick i oktober in ytterligare två anmälningar, den ena rör vållande till kroppsskada, den andra mordbrand. Berörda lärare på byggprogrammet hänvisar till rektorn, men en kommenterar det hela:

– Jag kommer inte att svara på frågorna, då riskerar vi att få fler elever emot oss, säger byggläraren Tor Berg.

En elev som går sista året på byggprogrammet tror att bråket på skolan beror på frustration.

– Det känns som att alla elever är uttråkade. Vi får inte så mycket hjälp. Att det är dålig stämning har jag hört från lärarna också, säger han.

I korridoren på skolan sitter Sara Matti och Angelica Karlsson som går sista året på estetiska programmet. De har hört många rykten om vad som skett på skolan och känner sig mindre trygga än när de började ettan för två år sedan.

– Då kunde man lämna datorn framme utan att någon tog den, nu blir datorer stulna och penslar försvinner från verkstaden, berättar Angelica Karlsson.

– Sedan har en grupp blivit av med pengar som vi fått från skolan för en entreprenörskurs, så det måste vara elever på skolan, tror Sara Matti.

Kommer de berörda eleverna att stängas av?– Vi jobbar på lite olika spår och har ett nära samarbete med både socialen och polisen i Västerås kring frågan. Det är viktigt att vi utreder det här och att de skyldiga grips, säger Eva Stormgaard.