Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever i Sura-skola löser energifrågan?

 
Nostalgi - 70-talet
Visa alla artiklar

För närvarande pågår som bekant en intensvi forskning för att hitta nya energikällor. Även elever och lärare vid verkstadsskolan i Surahammar, som är inrymd i vattentornet, har blandat sig i leken.

Annons

Efter en rad motgångar  tror man sig nu ha funnit lösningen i form av en frustageförhållare, som drivs med både luft och vatten.

Den har monterats upp på höjden vid vattentornet och idag, fredag, räknar man med att den skall börja leverera elektrisk ström.

Upprinnelsen är det akuta behovet av alternativa energikällor.

Stefan Björkman och Mats Börjel hade läst om hur Leonardo da Vinci uppfordrade vatten genom vindkraft och efter att ha diskuterat detta med yrkesläraren Sture Isacson kom man överens om att försöka utnyttja båda dessa kraftkällor samtidigt.

Konstruktionen är genialisk: En sjättedel av den roterande konstruktionen fylls med vatten, som sedan passerar genom den vertikala delen.

Under påverkan av vindkraften stiger vattnet och genom den turbolens som då uppstår när vattnet träffar yttersidorna ökat rotationen. Man kan komma upp i mycket höga hastigheter.

Med hjälp av en tachometer har man uppmätt 3.200 Rm vilket är en mycket god effekt.

- En konstruktion av dubbel storlek är tillräckligt att förse en villa med kraft och värme, berättar yrkesläraren Isacson.

Konstruktionsproblemen har dock varit många. Ett av de mest svårlösta problemen har varit att få en lagergång, som stoppade för den enorma värmeutvecklingen.

Med hälp av torium-stavar har man dock lyckats konstruera nållager, som klarar påfrestningarna.