Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever vill ha kvar ögat i taket

På Irstaskolan finns ­kameror både inomhus och utomhus. Här var det aldrig något snack om saken: kamerorna hjälper och ger ökad trygghet.

Dennis Larsson är skolans elevsamordnare och är också ansvarig för de 16 inomhuskameror som skolan installerat.

– De sattes upp för ungefär sex år sedan. Vi hade haft en del våld på skolan, inklusive en knivincident. När vi började diskutera frågan var eleverna klart för att sätta upp kamerorna medan personalen var mer tveksam.

Kamerorna har gjort att en del mindre stölder, mobbning, misshandel, drogförsäljning och även några enstaka inbrott har kunnat klaras upp.

– Kamerorna börjar filma automatiskt när den känner av en rörelse men vi använder materialet mycket restriktivt och då bara om någon har gjort en brottslig handling.

Dessutom sparas bilderna bara några dagar. Kameror ska inte bli en ursäkt för att inte söka upp eleverna och reda ut situationer eller för att spara in på personal.

Vem har tillgång till bilderna?

– Jag, rektorn och vaktmästaren.

I höstas lyfte man frågan om kamerorna behövdes längre. Eleverna var helt överens: låt kamerorna vara kvar!

– Det är bra att man i efterhand kan se om det är någon som har stulit något, hotat eller gjort skadegörelse inne på skolan. Det är därför en trygghet att vi har kamerorna, säger elevrådets ordförande Jennifer Evelund.

Kamerorna utomhus sattes upp av fastighetskontoret för cirka tre år sedan efter att ett 30-tal glasrutor hade krossats under en kort tid.

– Vi har inte haft klotter eller skadegörelse utomhus sedan dess. Om det beror på att vi har kameror vet vi inte, säger rektor Christin Brandel-Ericson.