Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Eleverna blir gisslan”

Hallstaungdomar som vill gå en gymnasieutbildning i Västerås hamnar sist i kön bland de sökande, om samma utbildning finns på Kantzowska. Det är följden av ett samverkansavtal mellan de båda kommunerna.

Sedan 2008 har Kolbäcksdalens gymnasieförbund haft ett samverkansavtal med Västerås kommun för alla gymnasieprogram. Ett nytt avtal har tecknats i och med att Hallstahammars kommun från och med i år satsar på en egen gymnasieskola med fem yrkesprogram och introduktionsprogrammen.

Samverkansavtalet har hittills inneburit att eleverna från Hallstahammar bedöms som förstahandssökande och konkurrerar på samma villkor som Västeråseleverna till de kommunala skolorna i Västerås.

Men det nya samverkansavtalet, som antagits av barn- och utbildningsnämnden, omfattar bara de gymnasieutbildningar som Hallstahammars kommun inte driver. Elever som söker ett program som finns på Kantzowska antas till Västerås i mån av plats.

Folkpartisten Anna Lundberg yrkade med stöd av övriga alliansledamöter, på att alla gymnasieprogram inklusive introduktionsprogrammet, skulle omfattas av det nya samverkansavtalet. Förslaget gick dock inte igenom.

– Det nya avtalet innebär en försämring mot tidigare, både för eleverna och ekonomiskt. Vi får betala mer per elev som vill gå ett program i Västerås och som inte omfattas av avtalet, säger Anna Lundberg.

Men finns det ingen risk att Kantzowska tappar elever om samma antagningsvillkor gäller på Kantzowska som på kommunala skolor i Västerås?

– Den risken finns, men det viktigaste är att eleven själv, och ingen annan, väljer vart han eller hon vill gå. Vi kan inte låsa in eleverna som gisslan bara för att Kantzowska ska få vara kvar, säger Anna Lundberg.

Hon och de andra i alliansen anser att de stora förlorarna är elever som går eller ska börja på introduktionsprogrammet.

– De kanske skulle behöva något nytt för att komma på rätt köl igen. Är det då inte rätt att låta dem få det?

När det gäller introduktionseleverna är dock inte sista ordet sagt än.

– Jag tror att introduktionseleverna kan söka på samma villkor även om de inte omfattas av ett samverkansavtal. Vi håller på att kolla upp det på Sveriges kommuner och landsting, säger Christina Aspenryd (S), ordförande i barn- och bildningsnämnden.

Och om det inte är så?

– Då ska vi försöka göra så att också de omfattas av samverkansavtalet.

Men varför vill ni inte att alla gymnasieutbildningar ska omfattas av samverkansavtalet?

– Vi vill att våra elever ska läsa på hemmaplan. Vi har alltid velat behålla gymnasiet, till skillnad från alliansen som ville lägga ned alltihopa.

Men är det viktigaste ändå inte att eleverna får välja själva på lika villkor?

– Jag tror inte några elever hamnar i kläm. Det råder ingen överetablering på gymnasierna i Västerås utan de skriker efter elever. Det finns tomma platser, säger Christina Aspenryd.