Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Eleverna väljer inte bort Kantzowska”

Att bara 27 procent väljer Kantzowska ska inte ses som att skolan i sig är dålig, menar en studievägledare och får medhåll av ett elevombud.

Göran Strandlund har nyligen tillträtt som studievägledare på Lindboskolan i Hallstahammar. Han tror inte att Kantzowska har ett dåligt rykte bland dem som ska välja gymnasium.

– Eleverna väljer inte bort Kantzowska. Att de söker sig till Västerås handlar i de flesta fall om att de väljer en utbildning som inte finns iHallstahammar, säger han.

En nedläggning av Kantzowska vill han knappt tänka på.

–Det vore död och pina om skolan inte skulle finnas kvar, särskilt om den lades ner pang, bom. Det vore halvt kriminellt. Ett önsketänkande är att de kan behålla några utbildningar och göra något utifrån det.

Elevrådets ordförande på Lindboskolan, Roberto Eriksson i klass 9:2, tror inte heller att eleverna väljer bort Kantzowska i någon större utsträckning.

– Att många väljer Västerås beror nog mest på utbudet. Sedan har ju många gått i Hallstahammar sedan dagis och kanske vill se något annat. Och det är klart: är man inne på att gå en linje som finns i Hallstahammar men alla kompisar söker till Västerås, så väljer nog de flesta att söka sig dit också.

Anses det töntigt att söka till Kantzowska?

– Nej, så har jag inte uppfattat det.

Hur gör du själv?

– Jag har sökt en linje iVästerås. Den finns inte här men även om den skulle finnas på Kantzowska är det inte säkert att jag hade sökt dit, säger Roberto Eriksson.