Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elevhälsan i Surahammar dubbelt så dyr som den i Västerås

Kostnaderna för elevhälsa varierar kraftigt i Västmanland.

Annons

Kostnaden för elevhälsa i landets kommunala grundskolor varierar kraftigt. Heby hör till de kommuner där kostnaden är lägst med cirka 1 500 kronor per elev 2016. Det visar färsk statistik från Skolverket.

– Det ser olika ut hur man organiserar elevhälsan. På en del ställen finns den på skolenheterna, på andra ställen kan den finnas centralt. En del huvudskolmän kanske köper in tjänsterna. Men alla elever ska ha tillgång till elevhälsa, säger Susanne Zetterquist, utredare på Socialstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.

Rikssnittet låg på drygt 3 000 kronor. I statistiken ingår kostnader för bland annat skolläkare, skolsjuksköterskor och skolkuratorer, däremot inte kostnader för exempelvis lokaler, elevassistenter och skolvärdar.

Elevhälsa

Elevhälsan regleras i skollagen. Den ska omfatta medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser.

Elevhälsan ska främst vara förebyggande och hälsofrämjande. Elevernas utveckling mot utbildningens mål ska stödjas.

Det ska finnas tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog och kurator.

Källa: Socialstyrelsen, Vägledning för elevhälsan.