Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elias får uppleva sin dröm

Han återhämtade sig mirakulös från helvetessjukdomen gallgångscancer. Elias har levt på miniersättning, vilket omöjliggjort drömmen om ett bröllop med sambon Lotta. Men nu blir det av – tack vare en blixtsnabb insamling av givare från hela landet.

Elias, 31, och Lotta, 28 träffades för sju år sedan på krogen. Två månader senare flyttade de ihop och bodde en period i Stockholm. Numera bor de i centrala Västerås.

I mitten av november förra året upptäcktes en tumör i Elias lever. I januari opererades han i Huddinge, och därefter kom mardrömsbeskedet: Gallgångscancer, som bara en av tio överlever.

– Då kändes det som att allt vändes upp och ned och sedan drog en lång cirkus i gång med olika behandlingar, säger Elias.

Elias gav sig in i sitt livs kamp där han gick igenom palliativ vård – vård i livets slutskede. Men Elias kämpade vidare. Just nu behandlas han med cellgifter tre till fyra gånger per månad. Och på dessa har han reagerat mycket positivt, vilket de flesta trodde var omöjligt.

– Det innebar att vi, efter återfall, kunde operera igen och nu är förhoppningen att de opererat bort allt och tar död på de mikroskopiska celler som är kvar.

Hur ser prognosen ut för dig?

– Det finns väldigt få studier på gallgångscancer så det är svårt att få en prognos.

Sjukdomen har ändrat parets tillvaro på flera sätt. Elias har levt på minimiersättning från Försäkringskassan. Han och Lotta har haft det kärvt.

– Utan hjälp från nära och kära hade det inte gått runt. Vi har också fått hjälp med det ekonomiska från organisationen Ung Cancer. Jag kan tycka att det borde finnas en minimiersättning som gör att man klarar vardagen även fast man är sjuk, säger Elias.

Ung Cancer uppfyller drabbade personers önskningar under december. Bara två timmar efter att Facebookstatusen publiceras om Elias och Lottas önskemål om ett bröllop var allting var fixat.

Hundratals personer strömmade till och erbjöd sin hjälp med kläder, att skaffa fram en bröllopskoordinator, fotograf och tårta.

– Jag visste inte vad jag skulle önska, men jag visste vad jag ville, säger Elias.

– Vi förstår fortfarande knappt vad som hänt, det finns så många bra människor, säger Lotta.

Hon har stått vid Elias sida hela tiden.

Hur har du mått?

– Det har varit ett jättetufft år och en känslomässig berg- och dalbana av hopp och förtvivlan. Men vi har aldrig gett oss, trots alla tuffa ord och besked, säger Lotta.

De förlovade sig på nyårsafton. De stod på en balkong hos en vän där Elias gick ner på knä. Lotta blev chockad – och överlycklig.

Paret planerar nu att gifta sig i Skerike kyrka i mitten av mars.

Ersättning vid svår sjukdom

Sjukpenning är en tillfällig ersättning. Första året får man cirka 80 procent av den sjukpenningsgrundande inkomsten. Därefter sänks den till cirka 75 procent. Dock finns ett tak på för den som tjänar mer än drygt 27 700 kronor i månaden.

Den som är allvarligt sjuk kan få fortsatt sjukpenning med cirka 80 procent. Ersättningen är tidsbegränsad, högst 914 dagar i följd men gäller inte för den som är allvarligt sjuk.

Till allvarlig sjukdom räknas bland annat lång tids sjukdom med behov av omfattande och krävande behandling.

Tyck till!

Har du råd att vara sjukskriven?

Kommentera på vlt.se