Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elin Ramfalk: Även snus är en hälsofarlig produkt

Kan inte Henrik Olsson, Swedish Match egen tobakslobbyist, redogöra för diskussionen i styrelserummet när de beslutar om att lansera en ”limiterad design” på Catch? En snusdosa som porträtterar unga tjejer i lockande pastellfärger? Då han själv inleder med att ”Unga ska inte få tillgång till nikotin” gissar vi att beslutet föregicks av en hård intern debatt om risken att just unga skulle finna dessa attraktiva. Att lansera beroendeframkallande produkter till unga tjejer, samtidigt som de påstår att unga ska skyddas från tobak är inte trovärdigt.

A Non Smoking Generation är en ideell ungdomsrörelse som kämpar för att unga inte ska börja använda tobak. Snussäljarna Swedish Match är distributör av cigaretter i Sverige och lierade med ökända cigarett-jätten Phillip Morris. Swedish Match är själva grumliga i gränsdragningen mellan cigaretter och snus.

Det är också anmärkningsvärt när handelsminister Ewa Björling gör PR i Europa för en hälsofarlig produkt. Enligt vetenskapliga studier finns det ett samband mellan snusning och ökad alkoholanvändning och andra droger. Vi vet att 27 procent av pojkarna och nio procent av flickorna snusade förra året. Vi vet också att snus innehåller flera cancerframkallande ämnen som kan skada mun, hjärta och kärl och medföra skadliga effekter på fostren hos snusande kvinnor.

Snus är kraftigt beroendeframkallande och ingår i experimenterandet med tobak bland ungdomar. Det är varje barns rättighet att utvecklas och få vara friskt. Men för Swedish Match utgör de morgondagens tobaks-marknad.

Vi uppmanar Sveriges politiker att visa mod och handlingskraft genom att begränsa tobaksbolagens lobbying, införa neutrala tobaksförpackningar och ta bort all exponering av tobak i detaljhandeln. Då kan Sverige återigen vara ledande i att begränsa tobaks-användandet bland unga.

Europa vill inte ha snuset. Det vi eventuellt förlorar i skatter återvinns många gånger om i minskade sjukvårdskostnader och bättre folkhälsa.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel