Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elisabet Fridén (KD): Rutavdrag ger säkra och respekterade jobb

Vem vill inte ha ett nystädat hem? frågar Solveig Ingemarsson, Karl Pejcic ochThure Jadestig i VLT den 29 mars. Jovisst, men med ett viktigt tillägg att den man anlitat för att städa ska ha både pensionspoäng och vara försäkrad om man skulle råka halka på det nybonade golvet !

S-skribenterna verkar inte ha tänkt sig in i hur illa det var bevänt med denna städsektor innan vi fick vita städtjänster genom regeringens införande av rut-avdraget.

Då var det verkligen ett yrke längst ner på rangskalan och då var det ett utnyttjande av kvinnor som inte hade lyckats få annat jobb och som tog ”svarta” städjobb där inget skyddsnät fanns. Är det så Socialdemokraterna vill ha det igen om de skulle få makten?

Mona Sahlins uttalande i medierna nyligen att detta är jobb som går bra utan rutavdrag, är illavarslande. Då har vi de svarta städtjänsterna tillbaka eftersom människor i allmänhet inte klarar att betala en normal ersättning för utförd städtjänst.

Redan i mitten av 1990- talet föreslog Kristdemokraterna att låta ungdomar starta städbolag med skattesubventionering enligt samma modell som rutavdraget. Då hånades förslaget i den så kallade pigdebatten av de politiker som nu sitter i opposition.

Nu har cirka 7 000 heltidsjobb skapats genom införande av hushållsnära tjänster. Många kvinnor har blivit egna företagare, vilket är en viktig erfarenhet, som ger ett oberoende och möjligheter att låta fler personer få ett riktigt arbete. Tar man bort rutavdraget får många städföretag slå igen och kvinnorna blir åter arbetslösa.

Ingemarssons, Pejcics och Jadestigs artikel andas missunnsamhet och misstänksamhet. Statistiken är vilseledande och attityden till städsektorn från Socialdemokraternas sida är som alltid nedlåtande.

I stället bör man se var det finns efterfrågan på tjänster, där man kan utveckla nya företag och anställa personer som är arbetslösa.

Statens utgifter för rut-avdragen räknar man långsiktigt med kan röra sig om 0,6 miljarder kronor ända ner till plus-minus noll.

Var fjärde kund tjänar mindre än 16 000 kronor per månad enligt finansdepartementet, Statistiska centralbyrån och Novus opinion. 52 procent är låg- och medelinkomsttagare. Det visar att vanligt folk som behöver hjälp i sin vardag både som pensionär och som barnfamilj anlitar städtjänsten. Därmed kan man få en ökad livskvalitet, vilket i högsta grad är en välfärdsfråga!

Vi säger: låt rut slå rot!

Elisabet Fridén

kommunalråd (KD),

gruppledare i Västerås kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel