Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elisabeth hoppas på topp 10 i SM-debuten

För ett och ett halvt år sedan fick Elisabeth Nilsson en ny häst. Nu tävlar de tillsammans i islandshäst-SM. – Vi är ett bra team, säger hon.

I morgon drar islandshäst-SM igång på Sundbyholm, Eskilstuna, och en av deltagarna är 17-åriga Elisabeth Nilsson från Västerås och hennes häst Loftur frá Leiralaek.

Nilsson och ”Loffe”, som hästen kallas, tävlar i töltklassen, som rids på fredag. Där ska tre varv avverkas på den 250 meter långa oval-banan och bedömas av domare.

Under det första varvet ska ekipaget visa upp långsam, samlad tölt, där det gäller att visa mycket kraft. Under det andra varvet är det acceleration mellan samlad och ökad tölt som visas upp, och under det tredje ska ekipaget visa en snabb och kraftfull tölt.

Och det är just kraften som är ”Loffes” styrka.

– Han är ett riktigt kraftpaket och har ett bra tempo i sig. Tillsammans är vi ett väldigt bra team, säger Elisabeth Nilsson.

Elisabeth Nilsson har haft ”Loffe” i ett och ett halvt år, och målet har hela tiden varit att ta sig till SM, där de 150 bästa ekipagen gör upp om rosetterna. För att komma dit har ekipaget kvalat under våren, och i slutet av april blev det klart.

– Det har känts bra med den här hästen, och vi har hela tiden sedan jag fick honom legat nära de poäng som krävs för att ta sig dit. Nu är vi där och det ska bli jättekul, säger hon.

Årets SM blir Elisabeth Nilssons första, och hon har siktet inställt på ett bra resultat.

– Om allt verkligen stämmer så borde vi ha en chans på topp tio, men mest ser jag det som en rolig grej eftersom det är första gången, säger hon.

”Loffe” är en 10-årig valack importerad från Island, och Elisabeth Nilsson beskriver honom som en häst med mycket personlighet, som är väldigt noga med vem som får handskas med honom.

– När man tittar på honom är det väl inte så att man tänker att ”åh, vilken fantastiskt fin häst”, men han vinner mycket på att han har så mycket kraft i sig.

Det senaste året har Elisabeth Nilsson gått på islandshästgymnasiet i Linköping, men har nu valt att byta till ett vanligt gymnasium hemma i Västerås.

– Jag tyckte att träningen där nere var på väldigt låg nivå, så jag kände att jag egentligen lika gärna kan gå i skolan här och sen träna privat eftersom det finns jättebra tränare både i Enköping och Eskilstuna. Jag behöver mer träning än de kunde erbjuda, säger hon.