Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elsabotage kunde slutat med döden

Vandalerna som klippte av strömkablarna till en belysningsstolpe på Trollebo Idrottsplats i Hallstahammar lekte med döden. Det var rena turen att de inte fick ström i sig.

På påskdagen, som är en flaggdag, hissade vaktmästaren Yngve Ulfves den svenska flaggan på idrottsplatsen. Men han kunde lika gärna ha hissat flaggan på halv stång. Under natten hade sabotörer klippt av kablar till en av strålkastarna som lyser upp konstgräsplanen. Säkringarna satt fortfarande i, så strömmen var påslagen, när kablarna klipptes av.

— Det kunde ha slutat med en död person, konstaterar Yngve Ulfves, medan han öppnar alla strömskåp på belysningsstolpen och visar de avklippta kablarna.

Även om en del säkringar satt kvar hade vandalerna lyckats avlägsna flera stycken.

Dessa låg utspridda på konstgräsplanen när Yngve kom dit på söndagsmorgonen. Vandalerna hade också försökt slita loss huvudsäkringarna, dock utan att lyckas.

Elsabotaget kan bli en dyr historia.

— Elkomponenterna är gamla och svåra att få tag i. Vi kan bli tvingade att byta ut alltihop, säger Yngve, som inte utesluter att reparationskostnaden kan uppgå till flera tiotusentals kronor.

Yngve poängterar att Trollebo Idrottsplats inte är en allmän plats och att de som tar sig in där utan lov gör sig skyldiga till olovligt intrång, vilket kan straffas med böter.

— Jag har varit i kontakt med kommunen och vi hoppas kunna införa en bestämd tid då allmänheten har tillträde till konstgräsplanen. Förslagsvis under sommarlovet några timmar på eftermiddagen, säger Yngve Ulfves.