Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elstängsel skrämmer tjuvar

Koppar, bly och elavfall – återbruken är rena smörgåsbordet för kriminella. Men sedan Vafab började skydda sina anläggningar med elektricitet har inbrotten nästan upphört.

Först ett vanligt Gunnebostängsel. Sedan, halvannan decimeter innanför, horisontella rader av strömförande trådar. Mellan 7000 och 9 000 volt som väntar på den klåfingrige.

– Sätter du handen på, får du en rejäl kyss, säger Gunnar Weiring.

Han är enhetschef på Vafab och kan det mesta om Västerås sex återbruk. Tre av dem skyddas kvälls- och nattetid av elstängsel, och ambitionen är att det ska bli fler.

Vi står på Ängsgärdets återbruk som fick elstängsel redan för fyra år sedan.

– Innan det snittade vi ett till två inbrott i veckan, men sedan elstängslet kom upp har vi bara haft ett. Då var elen inte i gång, på grund av en ombyggnad.

Just nu är metallpriserna höga – i synnerhet på koppar. Vanlig kabel går för runt tolv kronor kilot och ren koppar betalas mångdubbelt bättre. Det sätter avtryck i brottsstatistiken i hela landet.

I fredags berättade VLT om de ständiga inbrotten på Kolbäcks återvinning, och från Örebro kommer rapporter om flera fall där tjuvar monterat ned hela kyrktak av koppar. För ett år sedan befriade tjuvar i Enköping ett helt stickspår från all räls.

Bilbatterier är också stöldbegärliga. Tjuvarna är ute efter blyet, som de säljer i Danmark med god förtjänst.

Även vissa typer av elavfall, så som tv-apparater och hushållsmaskiner, kan vara attraktiva för utländska ligor.

– Vi slänger väldigt mycket som går lätt att reparera. Allting är för billigt att köpa nytt, helt enkelt, säger Gunnar Weiring.

I jämförelse med de återvinningsföretag som specialiserat sig på metaller är Vafabs anläggningar relativt förskonade, men stölderna är ändå ett problem.

– Det är inte i första hand en fråga om värdena utan om säkerhet. Det blir inte roligt om det skulle börja brinna här, säger Gunnar Weiring och pekar in i en container fylld av syror, härdare, kvicksilver och starka rengöringsmedel.

Dessutom kostar det Vafab orimligt många mantimmar att städa upp efter tjuvarna.

– På så sätt är elstängslet den bästa arbetsmiljöåtgärden vi har gjort, säger Gunnar Weiring.

Men kan man inte bara klippa upp det?

– Jo, men då går sabotage-larmet till vaktbolaget. Samma sak om någon rör vid trådarna i mer än en sekund.

Elstängsel är dock inte någon universallösning. På Gryta till exempel är det område som skulle behöva inhägnas alldeles för stort för att det ska vara ekonomiskt möjligt.

– Där jobbar vi med andra lösningar, som till exempel att sätta upp kameror. Den tekniken har också fungerat ganska bra, säger Gunnar Weiring.Johan Kretz