Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emma har vanligaste ungdomsjobbet i länet

Butikspersonal är det vanligaste jobbet för ungdomar i Västmanland. Emma Lennqvist från Västerås är en av alla som sökt sig till yrket – och trivs. Men branschens utbredda bruk av visstidsanställningar oroar facket.

Handeln är en bransch som sysselsätter många unga. Det visar sig inte minst i Statistiska centralbyråns (SCB) yrkesstatistik för Västmanland från 2014 som Arbetsförmedlingen har utvärderat.

– Generellt kan man säga att ungdomar ofta har ett ingångsjobb inom handeln. Om de sedan blir kvar är en annan fråga, säger Marcus Löwing, utredare på Arbetsförmedlingen.

Han fortsätter:

– Det är många som söker tjänsterna och konkurrensen är tuff.

I Västmanland jobbade 1 275 personer mellan 18 och 24 år som butikspersonal år 2014, som är det år SCB:s senaste siffror kommer ifrån. En orsak till att många får jobb i butik är att branschen mår bra, enligt Marcus Löwing.

– Handeln går bra i sig. Det är helt enkelt en bidragande orsak till att Sveriges ekonomi som helhet tuffar på bra också, säger han.

20-åriga Emma Lennqvist från Västerås är en av dem som sökt sig till detaljhandeln. Hon har jobbat sedan 17-årsåldern: i butik, med fastighetsskötsel och inom hemtjänst. Sedan två månader tillbaka arbetar hon på trädgårdsavdelningen på byggvaruhuset Bauhaus i Västerås. Och trivs.

– Det bästa är kundkontakten, att få prata och umgås med människor och hjälpa till, säger hon.

Men kundkontakten kan också innebära vissa utmaningar.

– Det är mest medelålders män som är kunder. Det gör att man som tjej måste visa vad man kan på ett annat sätt, säger hon.

Emma Lennqvist är inte säker på att butiksjobb är något för alla.

– Om det passar beror väl på hur man är som person. Alla vill ju inte jobba i butik, säger hon och fortsätter:

– Sen är det ganska hård konkurrens också. Det är många unga som vill jobba i butiksbranschen så det gäller att sticka ut.

Handelsanställdas förbund i Västerås har noterat att allt fler unga människor söker sig till handeln, något man välkomnar.

– Det krävs ingen större förkunskap eller utbildning och kommer man till en schysst arbetsplats så får man en rätt hygglig lön, säger Mats Hedgren, förste ombudsman.

Men det finns problem med branschen också, säger han:

– Det är jättesvårt att få heltidsanställning inom handeln om du inte har någon form av ansvarsposititon. Visstidsanställningarna har ökat och det är en trist utveckling. Är du fast har du en säkrare tillvaro.

Emma Lennqvist arbetar mellan 22 till 31 timmar i veckan.

– Men jag vill helst jobba heltid, säger hon.