Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En afton i Lasse Färnlöfs anda

Det blev en gemytlig kväll med högklassig musikunderhållning när Lasse Färnlöf (1942–94) hyllades på Apalby.

Vilken fantastisk spelplats! Den lilla trädgården vid Lasse Färnlöfs gamla hem Apalby gård kändes perfekt för den intima utomhuskonserten i lördags kväll. Särskilt som vädergudarna var på sitt bästa humör.

Sonen Jonas Färnlöf kunde nöjt räkna in drygt 150 gäster som tog plats på framställda stolar eller på medhavda picknickfiltar. Det erbjöds fika vid ”Café Jazzkatten” och korv med bröd från ”Bistro Bohem”. Stämningen var lättsam och avslappnad både i publiken och på den lilla scenen i trädgårdens hörn.

Jonas Färnlöf själv gled runt med ett stort leende på läpparna och mellan uppträdena bjöd han på en och annan anekdot från uppväxten. Som att han vid ett besök på Elba tvingade Hasse Alfredson att klättra uppför ett stuprör för att få ner en boll och att han vid samma besök gick Kärleksstigen på ön hand i hand med Monica Zetterlund.

En rad artister avlöste varandra på scen, kanske lite för många för kvällen blev lång.

Kvällens mest prominente gäst Claes Janson blev inte oväntat en höjdpunkt. Tillsammans med Ellman-Larsson Constellation höjde han temperaturen med proffsigt framförda gladsvängiga låtar som Let the good times roll och Hallelujah I love her so. En riktig jazz- och bluesman är han, Janson.

Det blev också Claes Janson som fick sjunga temat ur Hasse Tage-filmen Att angöra en brygga, en av många Lars Färnlöf-kompositioner som framfördes under konserten.

Även Jonas Färnlöfs barndomskompis Johan Borgström hade en framträdande roll under kvällen. Särskilt i sällskap med Izumi Wada band och gitarristen Max Schultz bjöd den Västeråsbördige saxofonisten på ett spänstigt framträdande med många lekfulla soloinsatser.

I Lasses kvarter

Var: Apalby gård

När: I lördags