Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En åker på Södra Näs kan bli eldorado för dig som är +55

15 nyckelfärdiga hus à 2,5 miljoner kronor planeras.

Annons

14 seniorvillor planeras nu på Södra Näs. Pris: 2,5 miljoner per hus nyckelfärdigt. Klart: Sommaren 2018 om allt går som planerat.

Parhuset Janne blir den vanligaste villatypen på Södra Näs i Hallstahammar. De här villorna står redan på plats i Mariestad.

Det är Seniorvillor i samverkan med byggföretaget Verold AB som står bakom planerna. Men idén kom faktiskt från kommunen, berättar Verolds vd Roger Lindroth.

– Det var kommunen som letade efter någon som kunde bygga den här hustypen. Det handlar om totalt 14 villor, sex parhus modell Jan och två fristående villor modell Lisa.

– De flesta vill bo i parhus, det har vi sett i enkäter vi gjort. Det känns tryggare så, säger Lindroth.

Kjell Jacobsson, teknisk chef på Hallstahammars kommun, förklarar tankarna bakom området.

– Planen passar bättre för gruppbebyggelse för annars skulle tomterna bli väldigt stora. Här byggs två grupper av hus runt var sin väg som ägs av en samfällighet. Frågan är vad blivande villaköpare tycker om det men Kjell Jacobsson är inte orolig.

– Vi har samfälligheter på bland annat Duvhällarna och det fungerar jättebra.

Priset på husen blir cirka 2,5 miljoner kronor. Mycket för ett litet hus på liten tomt? Roger Lindroth tycker inte det.

– Det blir en månadskostnad på drygt 4 000 kronor. Och det är hög standard med Mieleinredning och Vedumkök, säger han.

Husen byggs med inglasad uteplats, badrum där även en rullstol kan ta sig in, tomt med både gräsmatta och stensättningar klara. Uppvärmningen blir troligen luftvärmepump men där finns det en öppning för fjärrvärme om det går att hitta en bra lösning.

– Det finns ingen fjärrvärme just nu. Vi pratar med Mälarenergi men vet inte ännu hur de tänkt sig, säger Kjell Jacobsson.

Hallstahammars kommun har tecknat en avsiktsförklaring med Verold AB som ger företaget ensamrätt att sälja konceptet under tolv månader. Priset blir 410 kronor kvadratmetern för tomtmarken och troligen 200 kronor kvadraten för samfälld mark. Roger Lindroth är optimist och tror att man ska hitta köpare.

– Jag tror att det finns ett intresse, inte minst från Västerås, när folk kanske vill få det lite lugnare och hitta ett mindre boende.

När ska ni vara färdiga?

– Vi hoppas vara klara till slutet av sommaren 2018. Vi sätter spaden i marken så fort tjälen gått ur marken 2017.Förutsättningen är att kommunen då är klara med tillfartsväg och VA till området. Skulle det visa sig omöjligt att sälja tomterna går marken tillbaka till kommunen.

– I så fall får vi göra en ny avstyckning och då blir det en extrakostnad som vi får ta, säger Kjell Jacobsson. Förutom de 14 seniorvillorna finns sju ”vanliga” villatomter på Södra Näs.

På åkern intill Frössvivägen planeras 14 seniorvillor. Sommaren 2018 kan de stå klara.

Seniorvillor i Södra Näs

Seniorvillornafår en boendeyta på 90 kvadratmeter plus inglasad uteplats på 13 kvadratmeter. Till det kommer ett varmisolerat garage på 26 kvadratmeter och ett förråd på 10 kvadratmeter.

Husen byggs på betongplatta med trästomme och liggande panel.

Tomterna blir 400–800 kvadratmeter och får färdig gräsmatta och stenläggning. Driftskostnaden beräknas till 1 700 kronor i månaden.

Annons