Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En av de dömda för Önstabranden överklagar till Högsta domstolen

Artikel 4 av 7
Önstabranden
Visa alla artiklar

Den 17-årige pojken dömdes av både Västmanlands Tingsrätt och Svea Hovrätt till 1,5 år sluten ungdomsvård för sin inblandning i branden som totalförstörde Önstaskolans gymnastiksal.

17-åringen dömdes för grov mordbrand och var den ende som inte fick sitt straff mildrat i hovrätten, eftersom domstolen ansåg att han försökt hindra en av de andra pojkarna från att släcka branden med hjälp av en brandslang

Läs också: Fyra av fem får mildare straff för Önstabranden

I överklagandet hävdar han att det finns nya uppgifter som kan fria honom. 17-åringens advokat formulerar sig på följande vis i överklagan till HD:

"Efter att hovrätten meddelat dom 2016–12–28 har det framkommit nya uppgifter som sannolikt skulle ha lett till en friande dom eller i vart fall en annan brottsrubricering och lägre straff för XX om de varit kända vid tiden för domen. Det finns också omständigheter i den överklagade domen som gör att det år av vikt för ledning av rättstillämpningen att XX:s talan prövas av Högsta domstolen."

Det är enligt advokaten nya vittnesuppgifter som framkomit och som kan verka till 17-åringens fördel.

17-åringens advokat Katerina Tomis Blissinger begär extra tid för att lämna in underlaget som ska utgöra grunden för HD-överklagandet:

Med anledning av att de nytillkomna uppgifterna först under gårdagen kommit till försvarets och XX:s kännedom krävs ytterligare viss tid för kontroll av uppgifterna. Jag kommer omgående att ta en kontakt med åklagaren och begära komplettering av förundersökningen genom att ett polisförhör hålls med personen som lämnat de nya uppgifterna. Begärt anstånd är nödvändigt för färdigställande och utvecklande av grunderna för överklagandet och för begäran om prövningstillstånd. Ytterligare kompletterande bevisning i form av skriftligt material kommer att inges och åberopas i överklagandet. Med anledning av det anförda hemställs om anstånd med ingivande av utvecklande av grunder och omständigheter för överklagandet och begäran om prövningstillstånd till den 8 februari 2017,"