Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En bra idé räcker för att få sommarjobb i Sura

Det räcker med en bra idé för att få tvåveckors betalt jobb. Surahammars sjuttonåringar får möjlighet att söka sommarlovsprojekt i år igen.

Förra året, som var det första då sommarlovsprojekten genomfördes, var det 14 deltagare från Bergslagens kommuner. Från Surahammars kommun deltog två ungdomar.

En av dem arrangerade en basketskola och den andra, Lena Strängberg, hade som projekt att hitta en inspelningsstudio till bandet hon är med i för att spela in en demo.

– De har spelat in demon och spelar nu på olika ungdomsgårdar. Om ett parveckor spelar de i Norberg, berättar Vivi Båvner som är projektledare på Leader Bergslagen och den som ungdomarna har daglig kontakt med under projektet.

Tanken är just att det ska bli något mer än bara två veckors projekt. I ett längre perpektiv är tanken att ungdomarna ska starta företag och ta tag i sin egen situation.

– Det pratas så mycket om att det är svårt med arbetstillfällen. Vi måste vara mer kreativa nu och jag vill ge ungdomarna verktygen.

– Vill du bli fotograf – fotografera! Skaffa en f-skattsedel och du är fotograf, säger hon.

Vivi Båvner pratar igenom idéerna med ungdomarna och hjälper till med att plocka ner dem i något som kan vara genomförbart på två veckor.

Kommunerna står för ungdomarnas lön sex timmar per dag i två veckor. Enligt Vivi Båvner har de kommuner som varit med tyckt att det varit bra.

– Det är väl investerade pengar, menar Vivi Båvner.

Leader Bergslagen jobbar för landsbygdens utveckling i elva kommuner. Det är en ideell förening med sittkansli placerat i Skinnskatteberg.

Surahammars kommun erbjuder också mer traditionella sommarjobb i kommunens regi.