Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En chans i rampljuset

Dansare, rockband, sångare, konstnärer och beatboxare – Ung Kultur Möts lockar många kreativa ung­domar till fullt ös på Västerås konserthus.

– Här är alla vinnare, säger Emma Rydell, en av arrangörerna.

Västerås konserthus fylls av talangfulla och kreativa ungdomar när Ung Kultur Möts – länsfestival drar i gång.

Allt från rockinfluerade band och sångare, till kreativa dansare och konstnärer. Det är en enorm mångfald och ett utvidgat register av taggade ungdomar som har samlats vid Konserthusets scen och värmer upp. Alla för att få sin stund i rampljuset.

UKM är ett koncept som sedan 1995 är inriktat på att ungdomar ska få förutsättningar att skapa och att synas. 1999 hölls första festivalen i Västmanland och förra året hade UKM tioårsjubileum i Västerås.

125 ambitiösa arbetare ligger bakom arrangemanget i år.

Festivalen kickar i gång med ett band uppföljt av alla möjliga former av kulturella talanger, däribland dans och beatbox.

Daniel Elahi, 19, tar publiken med storm i sitt explosiva hiphop-dansnummer. Han har bara dansat i fyra år och det var inte helt självklart att det skulle bli ett av hans stora intressen.

– Jag har testat det mesta man kan testa, men det var dansen jag fastnade för, säger han om sin stora passion.

Tidigare var han med och arrangerade UKM, men sen bestämde han sig för att ställa upp själv och gå vidare. Han går nu sista året på Carlforsska gymnasiet med inriktning dans, och framtiden som dansare är given.

När det unga dansbandet Jonssonz äntrar scenen blir de överösta av peppande

jubel. Ett gäng killar som gick ihop för en kul grej, vars motto är att sprida glädje till svenska folket. Det är inte ofta man ser ett par ungdomar i dansband.

– Det var tänkt som en peek till alla dagens dansband, men det visade sig vara riktigt kul! Säger bandets sångare Daniel Johansson, 19 år.

Trots att det var var tänkt som en ”peek”, vill killarna fortsätta med Jonssonz i framtiden på underhållningsnivå.

– Ja, absolut. Det är folkkärt!

Trots mångfalden och olikheterna mellan varje nummer har alla UKM:s bidrag en sak gemensamt, att alla är kreativa och unga och tar sina nummer på fullt allvar. Ingen vinnare utses, utan detta är ett forum för unga att få stå på en scenen och uppträda.

– Det är ingen tävling utan ett tillfälle för ungdomar att få synas på en scen. Alla är vinnare, säger Emma

Rydell.