Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En chans kvar för bruket

Omkring ett år har gått sedan 40 anställda sades upp från Surahammars Bruk. Med en ny nisch och nya tag blickar personalen framåt.

På grund av den rådande situationen inom stålindustrin – med hård konkurrens, överkapacitet av stål och olika handelshinder runt om i världen – tvingades Surahammars Bruk att göra kraftiga nedskärningar för ett år sedan.

I januari 2015 varslades 60 personer och ett par månader senare stod det klart att 40 personer skulle få gå.

– Det är ett pågående branschproblem. Situationen har blivit sämre under året som gått, men vi i Surahammar har blivit bättre, säger platschefen Per Zetterberg och fortsätter:

– Det går fortfarande inte bra, men nu har vi i alla fall hanterbara förluster. För ett år sedan störtblödde vi.

Han berättar att vägen hit har varit tuff och att det har varit en stor omställning för de 81 medarbetarna som blev kvar.

Läs mer: Sura bruk varslar nästan hälften

För att överleva och klara av produktionen har de anställda fått kämpa med nya arbetsuppgifter och brukets ägare Tata Steel har fått gå in med pengar.

– Ägarna tror på oss och är enormt imponerade av vad vi har gjort hittills. Vi har gjort en kulturförändring där vi jobbar med flexibilitet. De anställda har blivit utbildade så att de kan jobba på alla avdelningar, där behovet finns, säger Per Zetterberg.

– Det var tufft för personalen att lära sig allt nytt men de har gjort ett kanonjobb – utan protester, säger Sonny Bergfeldt, IF Metalls klubbordförande.

Enligt honom var många skeptiska i början.

– För ett år sedan var det inte många som trodde att det skulle gå att fortsätta med så lite personal, men det har gått bättre än väntat, säger han.

Nicklas Silfver och Stefan Lindgren är två av de anställda som fick behålla jobbet efter det stora varslet förra året. För dem har tiden sedan dess innefattat många förändringar.

– Det har varit ett tufft år men även kul och stimulerande. I början var folk lite griniga men sedan har de märkt att inställning är a och o, säger Nicklas Silfver.

– Jag var fundersam i början men allt har gått bättre än vad jag förväntade mig. I och med flexibiliteten har vi möjlighet att ställa upp för varandra på ett sätt som vi inte kunde förut, säger Stefan Lindgren.

– Och eftersom jag ser att ledningen verkligen försöker och har hittat nya produkter så får jag lite hopp om framtiden.

Eftersom konkurrensen inom stålindustrin hela tiden ökar har Surahammars Bruk tvingats att ändra produktionen.

– Ryssland säljer de färdiga produkterna för mindre än vad vår produktionskostnad är, säger Sonny Bergfeldt.

– Vi klarar inte av de ryska priserna och därför har vi varit tvungna att kliva av flera kunder och i stället nischa oss. Nu satsar vi på en tunn elektroplåt som används till elfordon, hybridbilar och störningsfilter. Där är vi marknadsledande, säger Per Zettergren.

Hur ser framtiden ut?

– Det kommer att vara tufft en lång tid framöver, men vi ger inte upp. Målen är att bli cashneutrala, att lyckas med de tunna produkterna som vi satsar på och att få in mer produkter.

Har Tata Steel gett er någon deadline?

– Nej, och vi har ingen egen deadline heller. Det här tar tid, det är ingen quick fix.

Om de inte lyckas med målen finns det en risk att bruket tvingas lägga ned.

– Ja, det går inte att skära ned mer än vad vi har gjort. Enda alternativet skulle vara att lägga ned, säger Sonny Bergfeldt.

– Men vi har slutat att vara rädda. Nu lägger vi fokus på att lyckas och vända företaget till det var. Det har vi gett oss fan på, tillägger Per Zettergren.

Läs också: Chockbeskedet i Sura

Surahammars bruk

Surahammars Bruk är en del av Cogent Power, ett dotterbolag till Tata Steel.

Tata Steel tillhör i sin tur Tata Group med huvudkontor i Bombay, Indien.

Surahammars Bruk tillverkar elektroplåt som används i tillverkning av bland annat elmotorer och generatorer. I dag satsar bruket på tunn elektroplåt.

På 70-talet hade bruket omkring 1 500 anställda.

I dag är siffran 81.

År 2013 sades 45 personer upp och två år senare, 2015, fick ytterligare 40 gå.