Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En container till Banjul

När paret Alexei och Irina Sibirius var på semester i Gambia besökte de också ett sjukhus i huvudstaden.

När de såg bristerna där föddes idén att göra en insamling av begagnad sjukhusutrustning i Västerås. Idén har nu förverkligats.

–Att det blev verklighet är min hustru Irinas förtjänst, hon är läkare och när vi besökte Victoriasjukhuset i huvudstaden Banjul blev vi båda chockade. Patienter låg på marken, toaletter var hål i golvet och väntsalen var utomhus, berättar Alexei, som är egen företagare.

Vid centralförrådet träffar VLT honom, sonen Vassili Sibirius och Ulf Molin, enhetschef på landstinget och ansvarig för fastighet och drift på Centrallasarettet. De packar en stor container tillsammans.

Irina arbetar på Hemdals familjeläkarmottagning. När hon berättade om planerna på en hjälpsändning engagerade sig hela personalen, som snart kom med säckvis med kläder, som också packas med.

–Förfrågan om sjukhusutrustning från paret Sibirius kom i exakt rätt tid, då lasarettet nu genomgår en stor ombyggnation och flera förråd måste rensas ut i samband med det, säger Ulf Molin.

Det som nu bärs in i containern är bland annat under-sökningsmadrasser med bärhandtag, ambulansbårar, bäcken, anestesiutrustning från operationsavdelning och rullstolar.

– 44 000 kronor kostar frakten till Gambia och som det ser ut nu betalar vi det ur egen ficka, säger Alexei.

Om Republiken Gambia

Beläget: Västafrika vid Atlanten, Afrikas minsta land

Folkmängd: 1,6 miljoner

Barnadödlighet: 106 per tusen levande födda

Befolkningens över 60 år: 5,8 procent

Lever i extrem fattigdom: 34,3 procent

Antal datorer/användning: 4 per 100 invånare

Analfabetism: 59,9 procent