Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En enastående generositet – men var den frivillig?

Den frågan stod i centrum när en 24-årig västeråsare i dag ställdes inför rätta för människorov och utpressning.

24-åringen hade skulder och var i penningknipa när han tidig kväll den 9 juni i år träffade på en fyra år äldre man utanför Pizzeria Aros på Vasagatan. De kände inte varandra sedan tidigare, men mötet utmynnade ändå i att 28-åringen körde 24-åringen ut till Hälla, där han också tecknade ett mobiltelefonabonnemang. Planen var att 24-åringen skulle sälja mobilen och på så sätt få fram pengar.

28-åringen tog också ut sina sista pengar – 800 kronor – från en bankomat och gav dem till 24-åringen.Om detta är parterna överens, men inte om varför. Den tilltalade 24-åringen hävdar att han vädjade till 28-åringen om hjälp, och att den senare ställde upp av fri vilja – ”som för en vän”.

28-åringen uppger å sin sida att 24-åringen redan utanför pizzerian förklarade att han var nyligen utsläppt från fängelset och bar på en pistol som han inte var rädd för att använda, samt en batong. Han ska också ha visat en hammare ”som man kan krossa skallar med”, samt antytt samröre med kriminella mc-gäng.

Han hävdar att han under tre timmar blev tvingad att köra 24-åringen, hela tiden skräckslagen.

- Visst fanns det några lägen där jag hade kunnat påkalla hjälp, men då vet jag ju inte vad som hade hänt. sa han i Västmanlands tingsrätt då han i förmiddags hördes av kammaråklagare Eva Morén.

2008 dömdes 24-åringen till fängelse i två år, för att under knivhot ha tvingat för honom obekanta personer att ta ut pengar åt honom samt teckna mobilabonnemang åt honom.

Om tidsschemat håller slutförs rättegången senare i eftermiddag.