Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En fet räkning för solelen väntar

Instämmer med Owe Wilder, 15 april, men vilseledande var nog bara förnamnet om Mälarenergis solelskampanj i senaste kundtidningen Nonstop. Som Mälarenergi skriver producerar solceller el under cirka 1000 timmar per år. Årets resterande 7764 timmar väntar sig solelsproducenterna motsvarande el från andra pålitligare källor – läs vattenkraft och kärnkraft.

När inträffar då dessa 1000 soltimmar? Jo, de allra flesta i maj, juni och juli. Förutom att det då är varmt och ljust och elbehovet lågt så har vi mycket gott om smältvatten och vattenkraft. Det vattnet är vad solelen ersätter. För att solelen alltså inte skall bli ett alldeles meningslöst slöseri i form av spillvatten måste vi kunna spara mycket mer vatten i takt med att solelen byggs ut. Det är mycket vatten om solelsförespråkarnas glada prognoser slår in – upp till 50 procent fler och större dammar och mycket land som skall dränkas.

Reglerförmågan behöver också öka – solel på dagen och vattenkraft på natten kräver mer turbiner. Många och långa älvsträckor får också en allt annat än naturlig vattenföring.

Så Ove Wilder, det är inte bara skatter och nätavgifter vi som inte producerar solel skall betala för. Vi lär få se fram emot en fet räkning för den massiva utbyggnaden av lagring och reglerförmåga i vattenkraften också. Det är verkligen inte konstigt att tillverkare av solceller och kraftutrustning jublar åt detta scenario. Det är inte gratis att utöka vårt redan fossilfria elsystem med en energikälla till.

Sture Helmersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare