Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En genväg till universitetet

Onsdagen den 15 september är sista dagen för anmälan till höstens högskoleprov. Det hålls som vanligt en lördag i oktober, denna gång den 23:e.

Bra resultat på högskoleprovet kan bli räddningen om inte dina betyg räcker till utbildningen som du vill gå. Med ett avklarat högskoleprov deltar du i ytterligare en urvalsgrupp. Det går dock inte att bli antagen till universitet eller högskola utan att också ha en gymnasieutbildning eller motsvarande.

Hela dagen från 8.30 till 16.15 går åt förprovet. Du får ta med följande hjälpmedel: Blyertspenna, suddgummi, pennvässare, vanlig rak linjal och överstrykningspenna (neonpenna). Ibland finns mat och fika att köpa, men med egen matsäck behöver du inte stå i kö och du kan packa det du tycker om. En giltig legitimation måste du också ha med.

Det har visat sig att nästan alla som gör högskoleprovet mer än en gång förbättrar sitt resultat. Därför kan det vara en god idé att träna på gamla prov. På webbplatsen https://www.hogskoleprov.nu länkar till sådana prov och all annan information som du kan behöva. Det är också på den sidan du anmäler dig.

Hogskoleprov.nu och studera.nu är Högskoleverkets officiella sidor. Det finns också flera andra webbplatser som erbjuder prov och provtips, ibland mot betalning. Se upp med dem om du inte vill få utgifter mer än för själva provet.

Priset för att göra högskoleprovet är 350 kronor. Resultatet är giltigt för ansökningar i fem år. Högskoleprovet i höst och det våren 2011 kommer att vara av den modell som har använts i flera år. Därefter kommer en ny typ av prov, som har arbetats fram för att ge en rättvisare bedömning.