Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En hållbar energipolitisk lösning

Troligen kan ett samhälle försörja sig med lokal och regional energi upp till 50 procent men då måste man bygga om stad, hus och bostäder. Sol, vind, jordvärme ger lokal värme och elenergi.

Biogas (biometan) görs via rötning och förgasning av regionalt skogs-, lantbruks-, hushålls- och industriavfall som blir det komplementära fordonsbränslet för elhybrider samt för tyngre transportfordon.

Men därefter behövs stora tillskott av el från centrala anläggningar som kan vara storskalig solkraft i södern (till exempel i Sydeuropa, Sahara, Arabvärlden), en ny generation av kärnkraft och vattenkraft. I denna lösning behöver vi inte köra bränsle över stora avstånd endast elen går långväga i likströmsledningar. En sådan lösning borde kunna bli partiövergripande på lokal, nationell, EU och global nivå.

Karl-Erik Andersson (FP), Gröna liberaler

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel