Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En kick för EM

Karate-EM i Venedig kommer att innehålla två unga och ambitiösa västeråsare. Aboud Habib och John Wiseby siktar på guld när de åker till Italien med Blågult.
– Vi ser det inte direkt som semester, säger Aboud Habib.

I slutet av september åker Aboud, 16, och John, 11 till Italien. Där kommer de att testa sig själva mot Europas bästa juniorer inom deras sport.

– Det känns så klart väldigt kul, säger John som gått i karate sedan sju år tillbaka.

Vägen till svenska landslaget tog de genom att göra bra ifrån sig under en stor tävling – varpå de skickades till ett läger i Stockholm. Där fick de skriva upp sig, göra tester och tävla mot andra ungdomar.

Killarnas tränare, Håkan Edvinhielm, talar varmt om sina lärlingar.

– De är lyhörda för instruktioner, vilket krävs för att kunna nå resultat. Sedan är de otroligt träningsvilliga, vilket är ett måste. Jag håller dem oerhört högt, säger Håkan.

Han är dock negativt inställd till tävlingar. Med tanke på hur de arrangeras kan man nämligen få det svårast möjliga motståndet redan i första omgången. På så sätt blir det sällan rättvisa placeringar, menar han.

– Om pojkarna vill åka är det klart att jag ställer upp, men när man tävlar i karate är det så oerhört många tillfälligheter som avgör, det är som ett lotteri. För mig är karate fostran till att bli en bra människa.

Både Aboud och John har tävlat utomlands förut. Då har det rört sig om länderna Skottland, England och Frankrike.

I Venedig kommer Aboud att tävla i kumite, där kroppslig kontakt är tillåten. John hinner dock inte fylla tolv innan mästerskapet startar och kan därför endast tävla i kata. Där visar man upp sin teknik för domare utan att fightas.

Att de båda är målmedvetna råder det inga tvivel om. De tar ständigt nya steg i utvecklingen.

Och Abouds nästa steg är ett stort sådant.

– Jag kommer snart att gradera mig till svart bälte, säger han.