Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En kväll framför tv:n fick Krister Henriksson att värva Taube till gubbroll på Dramaten

Det är snart 50 år sedan Sven-Bertil Taube senast spelade teater på Dramaten. Nu är han tillbaka, när han och Krister Henriksson möts i "Påklädaren" nästa år.
– Jag hoppas bara att jag håller måttet, säger Taube till TT.

Krister Henriksson har länge velat sätta upp Ronald Harwoods pjäs "Påklädaren". Men han hade stora problem att hitta rätt person för rollen som den åldrade skådespelaren Sir John som plötsligt vägrar att gå ut på scenen och måste övertalas av sin trogne påklädare.

– Det finns ju en uppsjö bra äldre skådespelare i Stockholm, men det var ingen som dög. Jag letade aktivt överallt, men till slut ledsnade jag och gav upp, säger Henriksson.

En kväll såg Henriksson, som själv spelar titelrollen som påklädaren Norman, SVT-dokumentären "Sven-Bertil" och insåg direkt att han hade hittat sin Sir John. Dagen därpå ringde han samtalet till London, där en förvånad Taube svarade.

– Jag blev alldeles paff och stum. Det var ju ett fantastiskt underbart erbjudande, luften gick alldeles ur mig. Jag har ju inte varit på Dramaten på så många år, och att få erbjudande att få komma dit och spela en fantastisk pjäs känns ju otroligt, säger Sven-Bertil Taube.

Mellan 1960 och 1971 gjorde Taube över 30 roller på nationalscenen. Att nu göra comeback beskriver han som "oerhört spännande" och har tydliga minnen från sin tid där.

– När jag har gjort annan teater och film har jag känt att det jag lärde mig på Dramaten det duger bra, även utomlands. Det var där jag formades, och det känns fantastiskt att få komma tillbaka till barndomshemmet på något sätt. Jag är mycket spänd och mycket glad för detta, hoppas bara att jag duger till, säger han.

"Påklädaren" hade urpremiär i London 1980. I Sverige har den spelats på Stockholms och Göteborgs stadsteatrar med Rickard Günter och Sven Wollter som Sir John.

– Rollen är en studie i människor som sysslar med teater, deras psyken och förhållande till yrket. Gubben som jag gör är ju gammal, och vi skojade om att jag som hör dåligt och ser dåligt ju är helt typecastad! Han är en gammal räv i teatersammanhang, med både later, tillkortakommanden och talang, säger Taube.

Även Henriksson känner igen sig i rollen som påklädaren.

– Han har verkligen den hatkärlek man kan känna till teatern och den dysfunktionella familj som vistas där. Den kan jag känna igen mig i.

Att Sven-Bertil Taube tackade ja var helt avgörande för att pjäsen nu kommer till Dramaten i Stockholm.

– Sir John är en så speciell roll, och om jag ska spela påklädaren, då måste det vara en man som jag verkligen känner någonting för. Aggression är lätt att spela, men kärlek och tillit, det måste verkligen finnas där. Jag känner mig otroligt förväntansfull, det ska bli jättekul att göra det här just med Sven-Bertil – hade det inte blivit han hade jag aldrig gjort det, säger Henriksson.

"Påklädaren" har premiär den 24 mars nästa år, i regi av Eva Dahlman.

Mer läsning: Rosh tar förorten tillbaka till Dramaten

Fakta: "Påklädaren"

Originaltitel: "The dresser"

Författare: Ronald Harwood, som själv jobbade som påklädare på 1950-talet.

Utspelar sig 1942 med andra världskriget som fond. Ett teatersällskap förbereder kvällens uppsättning av "Kung Lear" när huvudrollsinnehavaren Sir John plötsligt får ett sammanbrott och vägrar gå ut på scenen. Den ende som, mot alla odds, kan få honom att ändå spela är hans påklädare Norman.

Den svenska översättningen av pjäsen är gjord av Hans Alfredson.

2015 filmatiserades pjäsen med Anthony Hopkins och Ian McKellen i rollerna.

Mer läsning, krönika: Hans Alfredson – en humanist vi behöver i tider som dessa