Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En meteorologs morgon

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Onsdag morgon, klockan är 03.00 och väckaren på nattduksbordet ringer. Om en timme skall jag vara på jobbet för att hand om dagens väderprognoser och de kunder som kommer att höra av sig.

Strax efter halv fyra sätter jag mig i bilen och lägger märke till att det är ovanligt mycket fukt på den. Temperaturen är 16 grader men även daggpunktstemperaturen (den temperatur som luften skall kylas ned till för att vattenångan i luften skall bli synlig) är lika hög. Luften är alltså helt mättad på vattenånga trots att det är relativt varmt, vilket inte är helt ovanligt denna sommar.

Får lov att använda vindrutetorkarna

en bra stund under de två milen in till jobbet. Trafiken är mycket gles och färden går snabbt, möter bara några morgontidiga långtradare på motorvägen. I Skönviksbacken springer en rävunge över vägen. Den saknar nog sina kamrater för tidigare har jag lagt märke till att två rävar på samma plats fått sätta livet till för trafiken.

Klockan 04.00 startar dagens första väderkonferens. Den leds av vakthavande i Norrköping och vi som är med kan konstatera att datamodellerna och verkligheten inte är helt överens. Ett område med regn- och åskskurar har redan nu på morgonen nått fram till Ålands hav, vilket är alldeles för tidigt, men sådant hör den svårprognoserade sommaren till.