Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En mix av nytt och gammalt

”Nu har jag hittat min stil, andra stilar kan jag leva ut hos mina kunder”, säger Pernilla Söderman, inredare.

Genom åren har stilarna skiftat i familjen Södermans hem i Hökåsen. Hemmet har varit både minimalistiskt i stilen och helvitt, shabby chic.

– Med åren har jag gått mer mot en klassisk stil, men jag gillar fortfarande att ändra om lite hemma. Numer tycker jag om antikviteter, vilket jag aldrig trott att jag skulle komma att göra, säger Pernilla med ett skratt.

Tidigare arbetade hon som systemutvecklare, men för sju år sedan startade hon sin verksamhet som inredare, ”som jag alltid drömt om”. Hennes kunder är både privatpersoner, som vill ha sitt hem i en viss stil, och företag där hon inreder offentliga miljöer. Hon anlitas ibland även av mäklare för att styla bostäder som ska ut till försäljning.

– Tittar man på alla inredningsbloggar så är det fortfarande bara vita hem man ser. Men den industriella stilen är på ingång och det är danskarna som är trendsättare.

Pernilla gillar mixningen av gammalt och nytt och handlar gärna på auktioner och på nätet. Tydligast syns den blandade stilen i vardagsrummet. En nyköpt pösig soffgrupp, beigegrå väggar med en oljemålning som blickfång, ett bastant matsalsbord köpt på Blocket med en stor orientalisk matta under, även den fyndad begagnad på nätet. En liten platt-tv på fönsterväggen är dold bakom gardinerna.

– Vi har blivit mer intresserade av konst, men lika gärna som jag hänger upp ett tavla av en konstnär på väggen kan jag ha bilder som dottern eller svärföräldrarna målat. Jag var på gång att hänga en kristallkrona över matsalsbordet, men våra barn tyckte att vardagsrummet började likna deras farföräldrars, så jag ändrade mig.

Familjen har bott i villan sedan 1999, då andades allt 70-tal, den tid då huset byggdes och furu var materialet på modet. Inte mycket är sig likt interiört från den tiden. Det mest iögonfallande är den öppna planlösningen mellan kök och vardagsrum, som man överblickar direkt man klivit in i huset. Hallen består i stort sett av en dörrmatta och en väggdel med plats att hänga ytterkläderna på. Efter ombyggnationen fick sonen ett rum, egen entré och toalett.

I tv-rummet en trappa ner får många personer plats i den blå hörnsoffan med ett rejält tilltaget soffbord framför. Det finns även ett par skinnfåtöljer, med vacker patina från Pernillas mormors hem, att slå sig ner i. På källarplanet finns också familjens tvättstuga, som tidigare låg granne med köket.

– Jag har alltid drömt om en walk in closet, säger Pernilla och visar oss in i ett förrådsutrymme där ordningen är imponerande.

Längs en vägg står en bokhylla fylld med böcker, på motsatta sidan en med filmfodral i prydliga rader, kläder förvaras bakom vita garderobsdörrar.

– Det gäller att tänka långsiktigt när man inreder sitt hem. Det är roligt att följa trender men jag vill ha en lugn bas, sedan kan man byta accessoarer när man känner för det.