Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"En obehörig lärare är inte per automatik en dålig lärare, och avlagd lärarexamen är ingen garanti för att man är en duktig lärare"

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) gjorde i alla fall de båda lärarförbunden glada i går. Till och med Marie Granlund, Socialdemokraternas talesperson i utbildningsfrågor, uttryckte sig i positiva ordalag – även om hon tycker att det är synd att förslaget kommer först nu. Förslaget att införa en lärarlegitimation, alltså.

Enligt förslaget ska yrkeslegitimation för lärare och förskollärare införas den 1 juli 2012. Endast de som har en legitimation ska ges fast anställning i skolan. Legitimationen kan man få antingen genom att avlägga lärarexamen eller genom att ha annan akademisk ämnesutbildning som kompletterats med praktik och ett års pedagogisk utbildning.

Beskedet om att införa en lärarlegitimation är efterlängtat av lärarförbunden. Eva-Lis Sirén, Lärarförbundets ordförande, menar att en legitimation stärker såväl skolans kvalitet som läraryrket som profession. Metta Fjelkner, Lärarnas riksförbunds ordförande, är också positiv: ”En legitimation för lärare i kombination med tydliga behörighetsregler och en lärarutbildning med flera examina är de absolut viktigaste skolreformerna de senaste decennierna”, säger hon i ett pressmeddelande.

Det är svårt att ha något principiellt emot att man vill höja statusen på läraryrket. Det svåra ligger i hur man vill göra det. På DN Debatt, där Alliansens partiledare presenterade förslaget i går, sätter de själva fingret på den kanske svagaste punkten med förslaget. I artikeln står nämligen:

”Duktiga lärare utför dagligen stordåd i klassrum runt om i Sverige...” och ”Samtidigt vet vi att det finns lärare som inte borde vara lärare men som trots det fortsätter att utöva sitt yrke.”

Med det nya systemet får lärare som avlagt lärarexamen legitimation, vare sig de är bra eller inte. En i dag obehörig lärare är inte per automatik en dålig lärare, och avlagd lärarexamen är ingen garanti för att man är en duktig lärare.

Det nya systemet är dock bra på så sätt att dörren inte stängs för i dag obehöriga lärare. Det kommer att finnas fler än en väg in i yrket. För en person som arbetat som lärare i flera år känns det kanske konstigt att behöva komplettera med ett års pedagogisk utbildning, men många kommer säkert att göra det.

Gissningsvis kommer det att bli rusning till de högskolor som erbjuder den ettåriga pedagogiska utbildningen redan nu. Vill man ha sin legitimation när det nya systemet börjar gälla har man ju bara två läsår på sig.

Det är bara att hoppas att dessa obehöriga lärare kommer att få vara tjänstlediga för att skaffa sig legitimation så de kan få fortsätta att undervisa. Det vore synnerligen osmidigt annars.

Det är jättebra att man vill satsa på lärarna. Dagens skolungdom har rätt att kräva bra lärare och en god, likvärdig utbildning. Men så var det ju den återstående ”lilla detaljen” med lärarnas löner. Höjs yrkets status kommer lärarna att vilja ha meri lönekuvertet. Alla kommuner och alla skolor vill säkert ha välutbildade lärare men frågan är om alla har råd med dem. Högre lärarlöner kan ju tyvärr betyda färre lärare och större klasser, eller att man får spara in på något annat.

Med högre status och förhoppningsvis högre löner kanske fler kommer att söka sig till läraryrket. Så då gäller det att den nya lärarutbildningen blir så bra att legitimationen blir något att ha.