Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En rebellisk apflicka tar form

Hon spelar tjej-apan. En hjulande anarkist som behärskar kampsport och kör mc. En flicka hon kanske själv önskat vara. Om hon inte hade tränat plieér vid den klassiska balettens stång.

Annons

Sandra Medina är en av Västmanlands teaters nya skådespelare. I morgon lördag går hon ut på stora scenen i huvudrollen som Kung Markatta. Eller rättare: hon stannar sin Suzuki i den sjaskiga hålan, parkerar på bossens p-plats, går med kaxiga, långsamma steg in på restaurangen och muckar gräl.

Så börjar familjepjäsen Kung Markatta som beskrivs som en roadmovie, en resa mot sanningen där problemen radar upp sig och samtiden tränger på med vidunder som fångar papperslösa barn.

Sandra Medina fick en klassisk dansutbildning men gick redan i tonåren över till modern dans. Hon har också gått teaterhögskolan, frilansat i många teater- och dansuppsättningar och spelat nycirkus i Cirkus Cirkör.

– Jag tycker det är intressant att göra gränsöverskridande konst. Redskapen är ju olika i teater och i dans, men man behöver inte dela upp de här uttrycksformerna. Jag ser mig som en scenartist som gör modiga och spännande produktioner, säger Sandra Medina, själaglad över lyxen att som inbiten frilansare få en tvåårs-anställning i Västerås.

Hon är en pendlande stockholmare och kom till Västerås mycket för att teaterchefen Kajsa Giertz finns här. Giertz var långt tillbaka Medinas danslärare och en viktig person för henne.

– När jag fick höra att hon skulle göra en nystart här i Västerås med just gränsöverskridande scenkonst, blev jag nyfiken och sökte hit. Såg det som en fantastisk chans.

Sandra Medina stortrivs som Kung Markatta. Figuren finns i en kinesisk roman från 1500-talet, men den driftiga och busiga apkungen lever fortfarande som en sägen i kinesisk populär-kultur.

På Västmanlands teater är Kung Markatta tjej. Vad vill hon?

– Hon vill ha action och hon vill ha skoj. Hon är en anarkist som älskar konfrontation och inte väjer.

Sandra Medina ser henne som en tonåring. En ton-årig flickapa.

– Det är härligt att det är en tjej som spelar Kung Mar-katta, som ju egentligen är en hane. Skönt att bryta sig loss från de här duktiga flickorna och få vara lite tjej-fajter, säger Sandra och låter som hon beklagar att hon själv aldrig var en tjejfajter.

– Har nog varit väldigt mycket tvärtom, Jag är ju skolad i balettens värld, ler hon.

Medinas plastiska kropp får stort utrymme på scenen. Hon låter den tumla fram över golvet som om den drogs i ett snöre, hon gör höga hopp, vevar med armarna. Men det är inte så mycket dans i Kung Mar-katta. Mera kampsport. Hon använder kung fu när hon golvar sina fiender. Fajterna är intränade under stort samspel.

Kan du kung fu också?

– Nää, skrattar Medina. Men jag har kollat på You-tube hur man gör.

Sandra Medina

Ålder: 36 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Sambo och två barn, 5 och 7 år.

Bakgrund: Verksam i olika frigrupper och vid bland annat Teater Tribunalen, Riksteatern, Cirkus Cirkör, Stockholms Stadsteater, Dansens Hus, Moderna Dansteatern.

Driver tillsammans med andra gruppen BastardProduktion.

Utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm och kungliga Svenska Balettskolan.

Aktuell: Spelar titelrollen i Kung Markatta, familjepjäs med premiär på Västmanlands teater i morgon lördag.

På scenen finns även Dag Andersson, Jesper Feldt, Karin Huldt, Bashkim Neziraj, Cicilia Sedvall och Andreas Kullberg som även gjort musiken. Manus: Dennis Magnusson, regi Dennis Sandin. Kostym: Helle Carlsson (praktikant från Stockholms Dramatiska Högskola), Scenografi/ljus: Sven Dahlberg.

Medverkar gör också barn från Vallbyskolan 5A, Fryxellska skolans dansklasser åk 5 och Entréskolan åk 6.